Zemřel Karel Gott

02.10.2019 11:00 - Hana Bukáčková | foto: Martin Kubica

Mistr odešel. Karel Gott, nejvýznamnější český zpěvák populární hudby, prohrál 1. října boj s leukémií. Bylo mu 80 let.

"S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny," sdělila jeho manželka Ivana Gottová.

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni. V mládí chtěl být malířem, ale vyučil se elektrikářem. Pracoval v ČKD, od řemesla zběhl k pěvecké kariéře. Vystudoval konzervatoř, zpíval po kavárnách a různých pěveckých soutěžích. Svoji kariéru odstartoval v divadle Semafor a spoluprací s bratry Štaidlovými.

Po více než padesát let kariéry rozdával radost svým hlasem, optimismem a humorem. Vydal na tři stovky alb - tu první už v roce 1965 a poslední v loňském roce - a nazpíval kolem tisícovky písní. Prodal 50 milionů nosičů desek. S jeho jménem budou navždy spojené hity jako "Včelka Mája", "Lady Carneval", "Kávu si osladím", "Trezor", "Oči má sněhem zaváté", "Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?", "Stokrát chválím čas" a mnoho dalších. Populární byl nejen v Česku, ale i v Německu. Byl účastníkem Eurovize. Nazpíval celou řadu písní k filmům a seriálům, sám si ve filmech a muzikálech několikrát zahrál. Byl nositelem 42 ocenění v anketách Zlatý slavík a Český slavík. Obdržel nespočet dalších ocenění popularity. Lidé všech generací ho milovali pro jeho medový hlas. Byl bezprostřední, svůj.

Velkým překvapením bylo, když Gottovi na podzim 2015 lékaři diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin. Zpěvák ihned zahájil cílenou onkologickou léčbu. Na jaře 2016 oznámil, že nemoc vyléčil. V září 2019 se u něj objevila akutní leukémie, kvůli které zrušil veškerá nadcházející vystoupení a zahájil léčbu. Bohužel neúspěšnou... C'est la vie. Děkujeme, Mistře!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY