Více než žena?

20.03.2003 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Zpěvačka a herečka Aaliyah zesnula v roce 2001 ve věku dvaadvaceti let. Album "I Care 4 U" je výběr shrnující sedm let její kariéry a dosud nevydané písně, které zpěvačka natáčela těsně před smrtí. A jak to celé dopadlo?
8/10

Aaliyah - I Care 4 U

Celkový čas: 68:00
Rhythm and bluesové vokalistky se v Americe těší skoro až božskému statutu. Od Billie Holiday, Arethy Franklin nebo Niny Simone až třeba po Dianu Ross jsou soulové divy zosobněním spojení výjimečného hlasu a dokonalé ženské krásy. Paradoxně je však právě k nim osud velmi nepříznivý. Tomu neunikla ani Aaliyah Haughton, kterou celý svět znal jen podle jejího křestního jména - 25. srpna 2001 zahynula při letecké nehodě na Bahamách. Nechala za sebou tři studiová alba, několik obrovských hitů a především prázdné místo v současné černé hudbě. Místo, které ani rok a půl po její smrti ještě není zaplněno. Výběr největších hitů a nevydaných skladeb "I Care 4 U" přináší vzpomínku na zpěvačku, kterou můžeme s klidem zařadit mezi největší soulové vokalistky všech dob.

Aaliyah jako by byla zrozena k úspěchu a ten na sebe nenechal dlouho čekat. Už v roce 1994 (bylo jí sotva patnáct) se stala popovou senzací díky albu "Age Ain't Nothing But a Number". Pod svými křídly ji tehdy držel R Kelly, který si ji také ještě jako neplnoletou vzal za ženu. Náš výběr otevírá její vůbec první hit - "Back And Forth". Stejně tak i druhý zástupce z debutového alba - coververze písně The Isley Brothers "At You Best" zní velmi svěže a obě písně slouží jako výborný příklad toho, jak vypadalo R&B v polovině 90. let. Tedy před revolucí, které do moderního soulu přinesl producent Timbaland - revoluce, na které měla Aaliyah lví podíl. Timbaland se zpěvačky ujal po jejím rozchodu s R Kellym. Ohrané melodické postupy nahradil novátorským přístupem - ovlivněn hip hopem i evropskou elektronikou spojil moderní soul a precizní rytmiku a posunul vývoj černé hudby. Album "One In A Million" - produkované Timbalandem a Missy Misdemeanor Elliott - vyneslo Aaliyah na absolutní vrchol. Titulní píseň byla ve své době obrovský hit a dodnes bere posluchačům dech. Důležitá deska má však na výběru už jen jediné zastoupení v podobě remixu skladby "Got To Give It Up" (původně od Marvina Gaye). Ten nebrat, rozumější je sehnat si album "One In A Million" celé s dalšími perlami jako "Four Page Letter" nebo "If You Girl Only Knew", které by na (opravdovém) výběru největších hitů chybět neměly.

Mezi druhým a třetím albem si Aaliyah zkusila roli herečky. Objevila se po boku honkongské hvězdy Jet Li-ho ve filmu "Romeo musí zemřít". Mnohem zajímavější než film byl ale její příspěvek k soundtracku. "Try Again" jí přinesla první číslo jedna v americkém žebříčku a z pokusů o imitaci Timbalandových geniálních beatů se zrodil v Anglii two step. "Are You That Somebody" z filmu "Dr. Doolitle 2" je další nezapomenutelná kybernetická balada z toho období a na "I Care 4 U" také nechybí. Pro svoji třetí desku se Aaliyah rozhodla angažovat širší spektrum autorů. Kromě Timbalanda, Missy a Static (autor všech jejich velkých hitů) se na bezejmenném albu vydaném v roce 2001 objevuje hlavně Johnta Austin, autor klasických R&B balad. Z nevyrovnané desky byly ale vybrány další Timbalandova produkce - "More Than A Woman" - píseň, která vyšla na singlu týden po její smrti a "I Care 4 U" z pera Missy Elliott. Originální hiphopový crossover "We Need A Resolution" a "Rock The Boat" (videoklip právě k této písni letěli tehdy natáčet na Bahamy") jsou zařazeny jen jako bonusy evropské verze.

"I Care 4 U" není jen výběr největších hitů. Šest písní je zde zcela nových. Aaliyah je nahrála těsně před svou smrtí a autorem čtyř z nich je Johnta Austin. Pro evropské uši až příliš sladké balady (při kterých rozhodně vynikne její nádherný hlas) ale na hlavu poráží dvě Timbalandovy produkce - "Erica Kane" a hlavně "I Don't Know What To Tell Ya". Ta by snad jako jediná mohla obstát mezi největšími hity Aaliyah a pokud vyjde na singlu, pak to i další regulerní hit bude. Jako poslední bonus je na CD ještě videoklip "Miss You", sestříhaný z poselství jejích přátel a nedokončeného klipu z Baham. Na tváři všech je vidět smutek a Aaliyah jakoby jim sama radila co mají říkat: "Miss You".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY