Miro Žbirka tvrdí v novém klipu, že "Každý chce byť naj"

12.03.2019 15:36 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Na podzim odehraje Miro Žbirka tři koncerty, které zmapují jeho čtyřicetileté působení na scéně. V londýnském klubu 229, na bratislavském Zimním stadionu Ondreje Nepely a v pražské O2 areně si zahraje i s hudebníky, se kterými natáčel své povedené "Double Album".

Do té doby však ještě nějaký čas uplyne, proto se zpěvák připomíná třetím videoklipem z desky. Vznikl k písni "Každý chce byť naj". Režisérského postu se znovu ujal Mekyho syn David Žbirka a k velmi příjemné, melodicky odsýpající skladbě natočil černobílé video, které reflektuje slávu divadla Semafor a kultovní film Miloše Formana "Konkurz", který měl premiéru před 55 lety.

V klipu účinkuje legendární Jiří Suchý, Milan Peroutka mladší, dlouholetý člen Žbirkovy kapely Honza Horáček a herečka a zpěvačka Dáša Zázvůrková. Hlavní role poutavého minipříběhu si střihly mladé herečky Ester Grohová a Františka Brzobohatá.

"Jsem velmi rád, že se takto neplánovaně v klipu spojil film, který mám rád, s divadlem, jež v historii československé hudby tolik znamenalo. Tehdy se hudebně nadaní jedinci hledali pomocí konkurzu, dnes k tomu máme talentové soutěže. Jen jedno se nezměnilo - každý chce dokázat, že je ten nej. Potěšilo mě, že se David rozhodl klip takto zpracovat a také že jsem v něm nemusel hrát hlavní roli," říká Miro Žbirka a dodává: "To, že si pan Suchý našel čas, přijal úlohu v našem klipu a umožnil nám natáčet přímo u něj v divadle, je pro mne velká čest."

O těchto slovech se nedá ani v nejmenším pochybovat. Žbirka v sobě vždy nosí respekt a úctu k lidem, kteří něco dokázali, i když to třeba jsou přímí konkurenti z branže. K české verzi klipu samozřejmě přibyla i ta anglická "Nothing Ever Rhymes" s textem Peta Browna a vy můžete obě verze porovnat níže.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY