Tom Odell na "Jubilee Road" dozrál ve vypravěče civilních příběhů

13.12.2018 15:30 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Na své třetí desce "Jubilee Road" se Tom Odell ohlíží zpět. Nejenom ke svým vzpomínkám, také hudebně je nahrávka mnohem blíže jeho vydařenému debutu "Long Way Down". Možná je to drobet sázka na jistotu a návrat k tomu, co mu jde nejlépe. Album tak potěší zejména jeho skalní příznivce.
6/10

Tom Odell - Jubilee Road

Skladby: Jubilee Road, If You Wanna Love Somebody, Son Of An Only Child, You're Going To Break My Heart Tonight, China Dolls, Queen Of Diamonds, Half As Good As You, Go Tell Her Now, Don't Belong In Hollywood, Wedding Day, If You Wanna Love Somebody (Single Version)
Vydáno: 26.10.2018
Celkový čas: 46:48
Vydavatel: Sony Music

Na nástupce "Wrong Crowd" jsme si nakonec počkali kratší dobu, než se zprvu zdálo. Tom Odell původně ohlašoval dlouhou hudební pauzu. Třetí deska je ale tu. Na "Jubilee Road" (pojmenované podle fiktivní londýnské ulice) se Odell mnohem více noří do melancholie a vlastních vzpomínek. Inspirací mu byli sousedi, kteří mu vyprávěli své životní příběhy, do tvorby zasáhl i rozchod s jeho přítelkyní. V těchto civilních chvílích je "Jubilee Road" nejsilnější a doslova uhrane Odellovým talentem napsat poutavou klavírní baladu - jako by se fiktivně nechával vést samotným Eltonem Johnem. Hudebně je to pak spíše návrat k pět a půl roku starému debutu "Long Way Down", kterým si tento muzikant tehdy získal pozornost posluchačů.

Titulní "Jubilee Road" je povedeným uvedením do děje, "If You Wanna Love Somebody" bude jistě stálicí koncertů. Melodramatická "You're Gonna Break My Heart Tonight" je svým způsobem předzvěst vynikající "Half As Good As You", v které se Tom skvěle doplňuje s Alice Merton. Po pokusech o hledání nových možností na "Wrong Crowd" je to tedy návrat k vlastním kořenům. Prim hraje klavír, elektronické doplňky se drží spíše v ústraní. Odell zde ale pokukuje také po bluesových vyhrávkách a gospelové naléhavosti. Škoda jen, že se nevyvaroval určité šablonovitosti vývoje jednotlivých písní, závěr nahrávky tak sklouzává do jakéhosi opakování již slyšeného. "Jubilee Road" je přesto vypilovaným albem, na němž ovšem skalní fanoušci budou postrádat kousek toho drzého a živelnějšího Toma Odella. Je evidentní, že pobral cenné životní zkušenosti a potřeboval se na chvíli ohlédnout zpět. Na "Jubilee Road" je ale zároveň dost civilně otevřený a právě tudy může vést cesta do budoucna.

P. S.: "Jubilee Road" nám Tom představí živě v pražském Foru Karlín 23. ledna příštího roku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY