Wishmasters putují na druhém albu "Afterworld" zničeným světem

28.11.2018 15:19 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Jedna z nejzajímavějších domácích symfo-metalových skupin Wishmasters si prošla nezáviděníhodným obdobím, kdy jí těsně před vydáním druhého alba odešla zpěvačka. Kapela tak byla nucena najít nový hlas a nahrát nový materiál celý znovu. Výsledkem je koncepční novinka "Afterworld" v čele s italskou frontwoman.
7/10

Wishmasters - Afterworld

Skladby: Intro, Afterworld, Prophecy, Born Of Hope, Great Escape, City Of Emrei, Ridicule, Magic, Storm Is Coming, Awakening, Final Battle, Remember Me, Na křídlech andělů
Vydáno: 16.11.2018
Celkový čas: 58:14
Vydavatel: Music Service s.r.o.
Odchod bývalé zpěvačky Ivety Aman těsně před vydáním desky "Afterworld" pořádně zatřásl s plány Wishmasters. Rušilo se turné, kapela byla nucena shánět novou pěnici ochotnou nazpívat již napsaný materiál a společně ho celý znovu nahrát ve studiu. Navíc bylo přichystáno již promo a videoklip k singlu. Zbylý kvartet však z ponuré situace vybruslil nebývale schopně. Náhradu v podobě italsko-české zpěvačky Shirley Tracanny našli pánové rychle a jen něco málo po půlroce novinku společně s ní vypustili do světa.

Shirley Tracanna, jejíž maminkou je Češka, zřejmě klukům z Wishmasters spadla přímo z nebe. Černovlasá zpěvačka se totiž ukázala jako zdatná náhrada a se vším respektem k Ivetě Aman je její více než důstojnou následovnicí. Její rozsah a především barva hlasu je obdivuhodná a i ve vypjatějších momentech stále příjemně poslouchatelná.

Celá kolekce je pojata jako jeden velký epický fantasy příběh z budoucnosti, kdy kvůli možnosti využívat magii vypukne třetí světová válka a nukleární zbraně vyhladí většinu obyvatelstva. Jednotlivé písně pak sledují cestu hrdinky Shi, která chce zničený svět spasit. Texty k symfonickému metalu dobře pasují, mají snahu odnést posluchače do vzdáleného světa a na chvíli opustit všední realitu, ačkoliv samotná myšlenka celého příběhu není od našeho světa až tolik vzdálená. Rozhodně si tvůrci dali s celým konceptem velmi záležet.

Hudebně je novinka oproti debutu skladatelsky preciznější a dotaženější. Také zvuk snese přísnější měřítko a instrumentální schopnosti hudebníků včetně Shirley jsou srovnatelné s evropskou konkurencí.

Nahrávka nabízí mnoho silných momentů rovnoměrně rozložených po celé ploše téměř hodinové nahrávky. Za zmínku stojí epická "Great Escape", připomínající starší tvorbu holandských Within Temptation, zaujme také aranžersky propracovaná "City Of Emrei" s bohatým orchestrálním partem. Velmi povedená je i nightwishovská "Ridicule" či překrásná balada "Magic", kde se naplno rozvine pěvecký talent nového personálního přírůstku. Skladba "Magic" se na desce objevuje ještě jednou, a to v podobě bonusu s českým textem "Na křídlech andělů". Jako bonus osvěžující, ale angličtina symfo-metalu přece jen sluší víc.

Novince (a vlastně kapele vůbec) trochu škodí snaha hrát takzvaně na jistotu. Skladatelsky se dáma a pánové nepouštějí do velkým experimentů a používají v rámci žánru zavedené postupy, které při bedlivějším pozorování scény mohou evokovat tvorbu od zmiňovaných Within Temptation či Epicy, Nightwish, After Forever i Edenbridge. Řemeslně tak ale činí dobře, sebevědomě, a určitou uhlazenost jim tak lze prominout. Rozhodně jde o silný počin schopný rovnat se metalové špičce. K dokonalosti mu tak chybí jen větší míra skutečně autorské rozpoznatelnosti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY