Jazz Fest Brno ohlašuje první hvězdy příštího ročníku

11.11.2018 09:13 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Festival Jazz Fest Brno, který již do moravské metropole přivezl řadu hvězd vyšší svítivosti, oslaví v příštím roce plnoletost. A už také ohlásil první jména pomyslných gratulantů.

Příští ročník se uskuteční od 13. března do 20. dubna a přiveze například premiérové vystoupení saxofonisty Branforda Marsalise. Držitel tří Grammy vystoupí v Sono Centru 13. března se svým kvartetem. Marsalis patří k těm hudebníkům, kteří pro jazz dokázali nadchnout mnoho mladších muzikantů. Sám neusíná na vavřínech a neustále rozšiřuje své hudební obzory. Pochází z hudební rodiny, je synem klavíristy Ellise Marsalise a jedním z jeho bratrů je Wynton Marsalis, který hrál na Jezz Festu v roce 2018.

O týden později, 20. března, přijede na stejné místo Král fusion - bubeník Billy Cobham a jeho Crosswind Project. Vrací se v něm ke svému albu "Crosswind", které v roce 1974 stálo u zrodu jazové odnože známé jako fusion. Ve své době byl tento bubeník členem doprovodné kapely Milese Davise a svým uměním přispěl na legendární nahrávku "Bitches Brew."

Pátý den měsíce dubna bude patřit Go Go Penguin, jedné z nejznámějších formací, které britská jazzová scéna v posledních letech nabídla. Složením fungují jako klasické klavírní trio (klavír - basa - bicí), rytmicky však vycházejí z úplně jiných zdrojů, totiž elektroniky. Místo konání: opět Sono Centrum.

Předposlední koncert osmnáctého ročníku přehlídky Jazz Fest Brno přivítá kytarovou legendu Johna McLaughlina, který přijede se svou aktuální kapelou The 4th Dimension. Laughlin je hvězdou a jednou z nejvlivnějších osob na poli fúze jazzu a rocku, což dokazuje jak ve svých vlastních projektech, tak ve stylotvorném působení v Mahavishnu Orchestra. Zdroje jeho inspirace neznají hranic, hraje jazz, blues, ale i flamenco, využívá indických hudebních postupů. A nijak se neomezuje ani po desetiletích na scéně - v roce 2017 získal svou druhou Cenu Grammy. Vystoupí 14. dubna v Janáčkově divadle.

Jazzový hudební rej uzavře Dianne Reeves, afroamerická zpěvačka s mocným hlasem, která je srovnatelná s těmi největšími osobnostmi jazzové historie. Patřit jí bude opět Janáčkovo divadlo, a to 30. dubna.

Další informace můžete čerpat na webu akce jazzfestbrno.cz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY