Budoár staré dámy slaví 20 let, vydává vinyl a odehraje mimořádné koncerty

18.09.2018 15:20 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Budoár staré dámy - Archivály
© facebook interpreta
Brněnští alternativci Budoár staré dámy jsou na scéně už dvacet let. A jako dárek si nadělili limitovanou edici dvojvinylu "Archivály" a dva mimořádné koncerty.

"Archivály" obsahují výběr z prvních čtyř oficiálních alb kapely: "Na hraní" (2002), "My o vlku" (2005), "Dobrou noc, světlo" (2008) a "Láva" (2012), která vyšla pouze na CD. Selekce z každé desky se vešla vždy na jednu stranu vinylu. Sběratelskou edici o nákladu 300 ks navíc vyšperkovala sama Marta Kovářová. Do každého baleni totiž vložila speciální obsah.

"Mám ráda překvapení! Takže podobně, jako si hraju s podobou písní na nahrávce, hraju si s grafickou podobou alb. A tak jako jsme společně s vydavateli vykuchali staré nahrávky, abychom našli 'to nejlepší', grafik František Eliáš vykuchal obaly z předchozích desek a objevené pozoruhodnosti nafotil," popisuje a dodává: "K tomu jsem z archivu vyhrabala ještě to nejhorší - zákulisní fotky, které se dosud nikde veřejně neobjevily, ale podle mne krásně vystihují určité období a s ním i spojenou sestavu kapely. Ty jsem nechala vyvolat ve Fotolabu a naházela volně do jedné z kapes desky a do druhé kapsy k tomu ještě přihodila fotorožky. A na vnitřní dvojstranu desky, říkejme tomu polystyrenová nástěnka, jsem sepsala historky, které se k zachyceným situacím vážou. Sběratel, věřím, že ujetej na pořádek ve svojí sbírce, si fotky důkladně prohlédne, identifikuje a správně k historkám přilepí. A když si u toho ještě poslechne 2LP z gramce, dobrodružství výpravy do historie bude strhující."

Výroční vystoupení se uskuteční už tento týden v Brně a v Praze. Brněnský Rewind koncert se odehraje ve čtvrtek 20. 9. v Kabinetu Múz, ten pražský v sobotu 22. 9. v Paláci Akropolis. Fanoušci budou mít příležitost vidět skupinu s řadou bývalých členů - tak jak se formace proměňovala, bude i na pódiu probíhat postupné předávání nástrojů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY