Ariana Grande se "Sweetener" ovládla i český trh. V rádiích zazářil Jonas Blue

31.08.2018 15:07 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Závěr léta konečně přináší i vytoužené změny v českých hitparádách. Rádiová jednička "Rise", kterou společnými silami obstarali Jonas Blue a Jack & Jack, má sice ještě čistě letní charakter, vítězné album Ariany Grande už ale předznamenává přicházející podzimní smršť nové hudby.
Jonas Blue - Rise
© facebook interpreta
RÁDIA - Někdy to v českých rádiích vypadá, že se dramaturgové jen inspirují tím, co letí v zahraničí. Aktuální jedničce ale dopřáli větší úspěch, než jaký měla na jiných trzích. Jonas Blue získává pro "Rise" díky České republice vůbec první number one napříč oficiálními žebříčky. Doma v Británii byl třetí, v Rakousku nebo Skotsku druhý, ale až malá země ve středu Evropy jeho hitovce propadla naplno. Devětadvacetiletý producent může děkovat i dvojici Jack & Jack, která zajistila vokály.

Na druhém místě na svou příležitost nadále čekají Clean Bandit a Demi Lovato. Minulé dva týdny jim v triumfu zabránili David Guetta a Sia s "Flames". A i když plamenný song s ochlazením klesl na šesté místo, "Solo" vedení ani tentokrát nepřebírá. Třeba se na písničku konečně usměje štěstí za týden.

Na trojku se prodral starý známý Alvaro Soler. Žije sice v Německu, ale publikum si získal španělsky zpívanými hity. Kdo by si nevzpomněl, jak dlouho nám z éteru od rána do večera vyhrávala "Sofia". Vypadá to, že "La Cintura", stoupající z minulé osmé příčky, má podobně dobře našlápnuto.

Hned o dvacet šest políček si polepšili Maroon 5 s "Girls Like You". A to se v době sestavování playlistů minulého týdne ještě nevědělo, že v červnu přijedou Adam Levine a spol. zahrát do Prahy a přivezou s sebou i norský popový zázrak Sigrid. Dá se čekat, že po ohlášení této noviny půjde singl z dvanáctky ještě výše. Velký skok zvládl také Sigala, kterému v "Lullaby" hostuje Paloma Faith. Z padesátého osmého řádku je najednou pěkná patnáctka.

Novinkově se prosadil DJ Tiësto, který startuje na čísle padesát sedm. V singlu "Jackie Chan" mu vypomohli Preme a Post Malone. Další čerstvou hudbu obstarali Don Diablo (64. "Give Me Love" s Callumem Scottem), Sunrise Avenue (67. "Dreamer") a z českých interpretů David Stypka. "Kříž", který doprovází film "Úsměvy smutných mužů", nese Sólový interpret roku podle Cen Anděl na osmdesáté první pozici.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Jonas Blue - Rise (feat. Jack & Jack)
  2. Clean Bandit feat. Demi Lovato - Solo
  3. Alvaro Soler - La Cintura
  4. Kodaline - Follow Your Fire
  5. Nicky Blitz - Dynamite (Vice & DJ Spider Remix)
  6. David Guetta feat. Sia - Flames
  7. Welshly Arms - Sanctuary
  8. Marek Ztracený - MinuLost
  9. Selena Gomez - Back To You
  10. Luis Fonsi & Demi Lovato - Échame la culpa

Ariana Grande - Sweetener
© facebook interpreta
ALBA - Dlouho byla Ariana Grande vnímána jako taková "malá Mariah Carey", ale ať se to někomu líbí, nebo ne, s novou deskou "Sweetener" je nutno ji začít uznávat jako regulérní popovou hvězdu. Na její produkci se podíleli i hitmakeři Pharrell Williams či Max Martin a písnička "No Tears Letf To Cry" zatřásla nejedním žebříčkem. V Česku se Grande albového primátu dočkala poprvé, ještě s minulou řadovkou "Dangerous Woman" byla ráda za desáté místo. Triumf si s novinkou zapsala i v USA a Velké Británii.

Minulý vítěz Travi$ Scott si pohoršil až na šestku, a tak se v první pětici vedle stálic, jakými jsou Ed Sheeran, Imagine Dragons a Post Malone, našlo místo ještě pro jednu novinku. Tu obstaral písničkář Karel Plíhal, který si k šedesátinám nadělil komplet "Alba a bonusy - 1984 - 1990". Fanoušci si tak mohou ukrátit čekání před Plíhalovým návratem na pódia, ke kterému dojde v říjnu.

V Top 10 si všimněme ještě jednoho zajímavého posunu. Kompilace "1968 / 50 hitů roku naděje a zrady" si už minule povyskočila o několik desítek míst nahoru. Tentokrát zamířila z třiadvacítky až na devítku. Je vidět, že český národ ani po padesáti letech nezapomíná na ruskou okupaci a "Modlitbu pro Martu" a jiné skladby tehdejší doby si rád připomene.

Další novinku má na svědomí Nicki Minaj. I když ji otitulovala jako "Queen", královské přízni posluchačů se u nás rozhodně netěší. Čtyřicáté čtvrté místo je na prostořekou rapperku málo. V osmé desítce se objevily hned dvě desky Arethy Franklin. Soulová legenda nás v srpnu po dlouhé nemoci opustila, a tak si ji můžeme nyní připomínat už jen z nahrávek, jako jsou například "Deeper Love - Best Of Aretha Franklin" (76.) a "Soul Queen" (77.)

Top 10 - alba:
  1. N Ariana Grande - Sweetener
  2. Ed Sheeran - ÷ (Divide)
  3. Imagine Dragons - Evolve
  4. Post Malone - beerbongs & bentleys
  5. N Karel Plíhal - Alba a bonusy - 1984 - 1990
  6. Travi$ Scott - Astroworld
  7. Drake - Scorpion
  8. XXXTentacion - ?
  9. ▲ 1968 / 50 hitů roku naděje a zrady
  10. Sheen & Jickson - Grál

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 34. týden najdete na stránkách IFPI zde


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY