Britští Levellers se vracejí do Prahy

14.06.2018 18:37 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

I u nás ve své době velmi populární britská folk-rocková / alternativě-rocková kapela Levellers se vrací do České republiky. V pražském Lucerna Music Baru vystoupí 6. listopadu.

Formace, která si svůj název vypůjčila od anglického rovnostářského hnutí z období anglické revoluce, vznikla v roce 1988 v Brightonu. Vrcholu popularity dosáhli muzikanti v první polovině devadesátých let. Mezi jejich klíčová alba patří "Levelling The Land" z roku 1991. Album je výkladní skříní jejich stylu, který míchá akustický folk s rockovým až punkovým švihem, střídá křehčí skladby s těmi tvrdšími. Rockerům jsou blízká politická témata, v textech se nikdy netajili náklonností k britské levici. Na svém kontě mají jedenáct studiových alb, několik živých záznamů a výběrů. Vedle očekávatelných houslí je jedním z jejich poznávacích znamení také didgeridoo.

Levellers nedávno vydali desku "We The Collective", ta je však v jejich diskografii přece jen poněkud netradiční položkou. Hudebníci se na ní totiž vracejí ke svým klasickým skladbám a odívají je do nového, křehkého hávu, jemuž dominuje smyčcové kvarteto. V této podobě absolvují v létě sérii několika koncertů. S jakým programem ale dojedou v listopadu do Prahy, zatím známé není.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY