Karel Gott vydá nové studiové album "Ta pravá", titulní skladbu napsal Marek Ztracený

21.05.2018 11:39 - Milan Menčík | foto: Martin Kubica / Supraphon

Karel Gott poslední dobou plnil stránky domácího tisku hlavně svým kolísavým zdravím. O to překvapivěji může působit fakt, že má k vydání nachystané nové album "Ta pravá". "Ta pravá může být žena, láska, píseň, chvíle, doba, nálada i deska. Prostě dosaďte si to, co je pro vás momentálně to pravé," doplňuje k názvu interpret. Posluchači na albu najdou mix popové klasiky a standardů doplněný o titulní píseň, kterou Gottovi na tělo napsal Marek Ztracený.

"Začali jsme natáčet v roce 2013, ale pak po dvou letech přišel nečekaný a hodně velký zdravotní problém, kdy jsem musel nedobrovolně přerušit svou práci. Když jsem byl potom z nejhoršího venku, následovalo delší léčení a už jsem vlastně ani nepočítal s tím, že bych se k natáčení vrátil. Moc jsem totiž nevěřil tomu, že by to ještě vůbec bylo možné. Popravdě řečeno, ani jsem se tím nezabýval, protože myšlenky jsem měl někde úplně jinde. Ale když jsem na tom byl zdravotně mnohem líp, uspořádal jsem pár menších, v podstatě komorních vystoupení. A během nich jsem ke svému příjemnému překvapení zjistil, že to jde. A dokonce bezvadně. Vypravil jsem se tedy znovu do studia ORM a v natáčení pozvolna pokračoval. Přece jen mi moje nemoc přinesla další životní zkušenost, a to, že se v mých nových nahrávkách promítla radost z návratu," popsal Gott.

Konkrétně najdeme v tracklistu skladby typu "You'll Be In My Heart", "Can't Take My Eyes Off You", "When I Need You" či "Hot Stuff". Českými texty je opatřili Eduard Krečmar, Zdeněk Borovec, Jaroslav Machek, Pavel Cmíral, Richard Bergman, Michael Prostějovský, Miloš Skalka nebo Radůza, která přebásnila "If Tomorrow Never Comes" ze zpěvníku Gartha Brookse.

Nechybí ani duet s dlouholetou Gottovou sboristkou Dashou. "Dlouho jsem hledal píseň, kterou bych si zazpíval s Dashou, jež s námi vystupuje už osmnáct let. Jako sboristka i jako sólistka. Podle mne je to jedna z vůbec nejpozoruhodnějších, nejmodernějších a současně nejstylovějších zpěvaček u nás. Tak jsem si říkal: 'Jak to, že pořád chodíme kolem sebe, spoustu jsme toho společně zažili, jenom nemáme duet.' A pak jsem přišel na píseň 'Somewhere Out There', kterou s věhlasným, dnes už bohužel zesnulým autorem filmové hudby Jamesem Hornerem napsali hitmakeři Barry Mann a Cynthia Weil. Řekl jsem si: 'Tak tohle je přesně píseň, kterou bych chtěl s Dashou nazpívat.' Navíc mi skladba silně připomíná Beethovenovu 'Klavírní sonátu', což je její další plus."

"Ta pravá" vyjde na CD i v digitálních formátech u Supraphonu v pátek 8. června.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY