Andrew W.K. nezestárl, zato jeho hudba na "You're Not Alone" ano

24.03.2018 11:48 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Andrew W.K., jak si americký zpěvák Andrew Fetterly Wilkes-Krier říká, si od posledního nepříliš podařeného alba "55 Cadillac" dal celých devět let pauzu. Až nyní se vrací se svým party rockem zpět na scénu. Dokáže populární rocker navázat na své rané úspěchy, nebo mu během uplynulé dekády ujel vlak.
5/10

Andrew W.K. - You're Not Alone

Skladby: The Power Of Partying, Music Is Worth Living For, Ever Again, I Don’t Know Anything, The Feeling of Being Alive, Party Mindset, The Party Never Dies, Give Up On You, Keep On Going, In Your Darkest Moments, The Devil's On Your Side, Break The Curse, Total Freedom, Beyond Oblivion, Confusion And Clarity, You're Not Alone
Vydáno: 2.3.2018
Celkový čas: 52:32
Vydavatel: Sony Music
Andrew W.K. nastartoval svou kariéru v roce 2001 debutem "I Get Wet" a alespoň z hlediska komerčního úspěchu to byl start přímo snový. Rozjuchaný, roztančený rock'n'roll si zamilovala především rodná Amerika. V Evropě sice trochu narazil (metaforicky i fakticky), ale slušnou základnu fanoušků si nakonec vybudoval i na Starém kontinentě. Se čtvrtým instrumentálním albem "55 Cadillac", které si celé sám nahrál na piano, produkoval i vydal, ale přišlo rozčarování z nezájmu. Andrew W.K. ho natočil jako reakci na právní tahanice kolem předchozí nahrávky "Close Calls With Brick Walls" a zřejmě si (a svému okolí) potřeboval dokázat, že nepotřebuje kolem sebe žádný marketingový ani producentský tým, jako tomu bylo do té doby.

Osud bývá někdy krutý - "55 Cadillac" propadl jak komerčně, tak u kritiky. Andrew se stáhl do ústraní, přestal koncertovat a na devět let se zcela odmlčel i studiově. Novinka "You're Not Alone" je vlastně návratem k jeho nejtradičnějšímu zvuku. Opět je to kolekce plná tanečního rocku s výraznými až arénovými refrény, dunivými kytarami a po americku vyhlazeným zvukem. Zpěvák se zkrátka vrátil do svých nejkřiklavějších hudebních vod.

Jenže co mohlo fungovat na počátku tisíciletí, nemusí fungovat takřka o dvě dekády později. Už jen pohled na názvy skladeb leccos o náplni alba prozradí. Texty o paření, o svobodě a holkách jsou sice fajn, ale i to se časem přejí. Občasné filozofování (například "In Your Darkest Moments") je velmi naivní a lze ho přijmout jen velmi těžko. Navíc hudební složka, které dominuje valivý heavy zvuk s výraznými klávesami, po několika minutých prostě omrzí.

Novinka "You're Not Alone" na jednu stranu přinesla to, co jsme od Andrewa W.K. čekali, na druhou stranu vyvstává otázka, zda je to skutečně ještě dostatečně atraktivní. Několik momentů přesto zaujme. Třeba teatrálnost Meat Loafa v písni "Keep On Going" či glam-rocková okázalost v asi nejhitovější pecce "Music Is Worth Living For", ve které se Andrew vokálně přiblížil Justinu Hawkinsovi z The Darkness.

Pokud vás Andrew W.K. bavil před patnácti lety svým debutem "I Get Wet", pak si "You're Not Alone" místo ve vaší sbírce oblíbených alb zřejmě najde. Jiným čtenářům ho s čistým svědomím doporučit ale nelze.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY