Legendární výrobce kytar Gibson čelí bankrotu

20.02.2018 12:37 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

S nepříjemnou finanční situací se v těchto dnech musí vypořádat jeden z nejznámějších kytarových výrobců Gibson. Společnost, která stojí za klasikou Les Paul, jednou z nejikoničtějších kytar historie, v posledních dnech přišla o šéfa finančního oddělení Billa Lawrence. Jeho odchod je veřejností vnímán jako zlé znamení pro firmu. Ze starších dluhopisů totiž vznikla dlužná částka 375 milionů dolarů, k tomu vzrostly i bankovní úroky v odhadované výši 145 milionů dolarů, splatné do června tohoto roku.

Gibson navíc opustil Nashville, svůj domov posledních tří dekád. Současný majitel Henry Juskiewicz se momentálně snaží dát všechny finanční náležitosti do pořádku, nicméně kvůli nedávným špatným obchodním rozhodnutím musí čelit věřitelům. Gibson proto doufá, že jeho akvizice různých elektronických společností poskytnou tolik potřebný příliv finančních prostředků.

Firma Gibson vznikla již v roce 1902 v Michiganském Kalamazoo. Podle odhadů firma vydělává miliardu dolarů ročně. Legendární kytara Les Paul vešla poprvé na trh v roce 1952. Navrhoval ji sám geniální kytarista Lester William Polfuss alias Les Paul. Mezi nejznámější hudebníky používající právě tento hudební nástroj patří Jimmy Page, Eric Clapton, Slash, Joe Perry nebo Neil Young. Mezi další známé kousky této firmy patří Firebird nebo Flying V.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY