Bůh v Městě andělů

05.12.2002 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Již podruhé se na MusicServeru zaměřujeme na koncertní DVD Erica Claptona. Tentokrát je zaznamenán koncert z jeho loňského turné po desce "Reptile". Nosič má název stejný jako současně vycházející audio 2CD - "One More Car, One More Rider", jen je samozřejmě obohaceno o obraz a lepší zvuk. Více v recenzi.
7/10

Eric Clapton - One More Car, One More Rider

Skladby: Key To The Highway, Reptile, Got You On My Mind, Tears In Heaven, Bell Bottom Blues, Change The World, My Father’s Eyes, River Of Tears, Goin' Down Slow, I Want A Little Girl, Badge, Hoochie Coochie Man, Have You Ever Loved A Woman?, Cocaine, Wonderful Tonight, Layla, Will It Go Round In Circles?, Sunshine Of Your Love, Over The Rainbow
Celkový čas: 125 min.
Titulek tohoto článku se odkazuje k nápisům na zdech, hlásajících již v šedesátých letech, že Eric Clapton je Bůh. Claptonův koncert zachycený na DVD "One More Car, One More Rider" se uskutečnil v Los Angeles, jemuž se zase přezdívá Město andělů. Proto autorova vtipná asociace. Ale zpět k recenzovanému nosiči - je to již, nemýlím-li se, páte Slowmanovo živé DVD! Koncert proběhl 18. srpna 2001 v rámci turné po albu "Reptile". Současně vycházející audio 2CD kombinuje losangeleský zvukový záznam s vystoupením v Tokiu.

Dodnes s dojetím vzpomínám na večer s Claptonem ve Stuttgartu a "One More Car, One More Rider" je pro mne vítaným křísidlem již blednoucích vzpomínek na báječný koncert. Show v LA samozřejmě nebyla zcela identická, přinejmenším v tom, že na klávesy navíc hrál legendární Billy Preston (dokonce dostal prostor i k sólovému pěveckému výstupu v rozjuchané "Will It Go Round In Circles?"). Co zůstalo stejné, byla bezvadná doprovodná kapela výborných muzikantů, našlapaný setlist a zářivá hlavní hvězda večera. Oproti minulému DVD "Live In Hyde Park" je "One More Car, One More Rider" méně bluesové a představuje více popovější tvář Claptona zastoupenou třeba písněmi "My Father’s Eyes" a "Change The World". Koncertní provedení tyto skladby ale oživuje, nejvíce je to patrné v "River Of Tears", která se v závěru rozbouří a zní úplně jinak než uhlazená studiová verze.

První třetina je v sedě a akusticky, jakoby se kapela postupně zahřívala do druhé, elektrické části. Clapton sáhl hluboko do historie, když podal věci od Cream ("Badge", "Sunshine Of Your Love"), "Layla" z dob Derek And The Dominoes je zde v původní rychlé elektrické verzi, nechybí blues (obligátní "Hoochie Coochie Man" a další), tvrdý rock ("Cocaine"), milostná "Wonderful Tonight", ani latinou ovlivněná instrumentálka "Reptile".

Provedení tohoto DVD má největší plus ve fantastickém zvuku (DTS) a vynikajícím ostrém obraze, ale zklamáním je absence bonusů, nepočítáme-li poněkud hůře čitelné titulky (černý text s bílým okrajem opravdu není to pravé...) a link na internetovou stránku. Grafické rozhraní je velmi povedené, taktéž výběr kapitol. Jen ty dodatkové materiály na "One More Car, One More Rider" chybějí a trochu tak snižují dojem z jinak takřka bezchybného koncertního zážitku. Bylo to prý poslední Claptonovo turné, tak uvidíme...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY