Dlouho očekávaná grungeová porce Nirvany

11.12.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

I více než osm let od smrti Kurta Cobaina hýbe Nirvana světem. Po několika mediálních a soudních roztržkách zbytku skupinu a vydavatele s Courtney Love se podařilo zrealizovat dlouho očekávané best of s jednoduchým názvem "Nirvana". Dlužno podotknout, že mu takřka nic nechybí. Prostě téměř ideální kompilace.
9/10

Nirvana - Nirvana

Skladby: You Know You’re Right, About A Girl, Been A Son, Sliver, Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, Lithium, In Bloom, Heart-Shaped Box, Pennyroyal Tea, Rape Me, Dumb, All Apologies, The Man Who Sold The World, Where Did You Sleep Last Night
Celkový čas: 54:48
Vydavatel: Universal
O téhle desce (ale nejen o ní) se diskutovalo v médiích dlouho před tím, než vyšla. Kapelu totiž provázejí neustálé spory s pozůstalou po Kurtu Cobainovi, jeho manželkou Courtney Love, která si nárokuje většinu existující produkce Nirvany. Přesto se zadařilo a plánované best of je na světě. Fanoušci na něj museli čekat trpělivě osm let. A jestli vše vyjde tak, jak má, snad příští rok by se měly objevit na desce dříve nevydané písně a B-strany singlů. Inu, uvidíme...

Není pochyb o tom, že Nirvana byla a stále je důležitou kapelou, která se zapsala obřím zlatým písmem do kroniky rockové hudby devadesátých let. Jen málokomu se podařilo v posledních patnácti letech vzbudit takový povyk, jaký panoval ve své době kolem seattleské legendy. Novináři i fanoušci rádi hovoří o Nirvaně v dimenzích nejdůležitější, nejcharismatičtější, nejlepší a obecně první skupiny novodobé rockové historie. Ačkoli by se dalo diskutovat o tom, jestli byla skutečně tak zásadní kapelou, za kterou je považována, a zda onen znovu nastolený zájem o neupravenou, tvrdou rockovou hudbu vyšel skutečně z jejího "popudu", nemůžeme objektivně přehlédnout gloriolu, jež byla v dosahu Nirvany vystavěna médii. A právě tato gloriola, více než skutečný vliv, činí z tria Kurt Cobain, Dave Grohl a Krist Novoselic fenomén, jenž nemá obdoby. Ať tak, anebo tak, Nirvana je v dějepise, hotovo, basta!

K této desce se mi přistupuje nelehko. Na jedné straně jsem si vědom, že klasické best of doposud Nirvaně nevyšlo. Vždy se jednalo o živé desky, ať už to bylo "MTV Unplugged" či "From The Muddy Banks Of The Wiskah", které sice byly postaveny na výběrovém formátu, ale přeci jen to byly koncertní nahrávky. Na straně druhé ve mně hlodá sentiment a úcta, kterým se podobné dolování peněz nelíbí. Když ale budu uvažovat racionálně, doberu se jednoduchého závěru - takováto kompilace prostě vyjít musela, nehledě na fakt, že se to asi nesetká se všeobecným souhlasem. Tedy tady ji máme.

Rarity jsou na desce tři - jednak je to první, doposud nevydaná skladba "You Know You're Right", jednak je to dvojice písní "Heart-Shaped Box" a "Pennyroyal Tea" v neznámé produkci Scotta Litta (spolupracovník R.E.M.). Nejatraktivnější je z tohoto trojlístku pochopitelně "You Know You’re Right" - poslední písnička Nirvany, klasická dirty rocková odrhovačka, která by se v době grungeového boomu snadno stala rockotékovým hitem, a to díky dynamickým přechodům, které jsou tak dobře známy z "Smell Like Teen Spirit". Ke kompozici a struktuře alba není co dodat, písně jsou řazeny chronologicky, každé regulérní album je reprezentováno alespoň třemi skladbami (včetně "MTV Unplugged"), nechybí žádná podstatná pecka (tzn., že zde najdeme "Smell Like Teen Spirit" a "Lithium" a "In Bloom" a "Come As You Are" atd.). Tahle kompilace by mohla posloužit mladším ročníkům, jež éra Nirvany minula, aby si udělaly alespoň rámcový obrázek o kapele, podle níž se celá jedna generace oblékala a chovala. Producenti kolekce měli z čeho vybírat a svého úkolu se zhostili dobře, pročež je "Nirvana" skvostným best of.

Chybu bych shledal v bookletu, který mi přijde nepatřičně strohý, když je vybaven pouze pár černobílými fotografiemi a průvodním slovem. Čekal bych více obrázků, nějaké texty, poznámky, cokoliv. Těžko se mohou tvůrci ohánět pietou, snahou o zachování Cobainova ducha, který nabubřelost odmítal. Kurt by pravděpodobně nebyl nadšen ani z této desky, protože příliš zapáchá penězi a komercí, jež on právě nesnášel, neboť mu zničily život. Best of Nirvany hodnotím devadesáti procenty, protože nemohu a nechci dávat kompilaci plný počet hvězdiček. Je to přeci jen poskládaný výběr dávno známých kousků, na němž se zainteresovaní nemuseli nijak zvlášť nadřít. A to i přes skutečnost, že materiál alba je výjimečně silný (jak ostatně víme už dávno).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY