Čtvrtá deska "BCCIV" vrací Black Country Communion na hardrockový trůn

14.10.2017 12:30 - Ondřej Hricko | foto: J&P Adventures

Se superskupinou Black Country Communion to už nevypadalo zrovna růžově. V roce 2013 kapela složená z hvězdných rockerů ohlásila konec činnosti a vzhledem ke štiplavým poznámkám jednotlivých aktérů to na comeback příliš nevypadalo. Je rok 2017 a vše je jinak. Na pultech leží jejich čtvrtá deska "BCCIV".
9/10

Black Country Communion - BCCIV

Skladby: Collide, Over My Head, The Last Song For My Resting Place, Sway, The Cove, The Crow, Wanderlust, Love Remains, Awake, When The Morning Comes
Vydáno: 22.09.2017
Celkový čas: 60:37
Vydavatel: Mascot

Jak rockoví fanoušci znají ze své zkušenosti, superprojekty složené z rozličných více či méně hvězdných hudebníků jen málokdy nabídnou něco exkluzivního. Black Country Communion rozhodně patří mezi ty vzácné výjimky, kdy chemie mezi prvotřídními hudebníky zafungovala na jedničku z hvězdičkou. Všechna tři dosavadní alba nabídla silný materiál, který ctil tradici klasického hard rocku. Kombinace stále vokálně oslnivého Glenna Hughese s mistrovskou kytarou Joea Bonamassy je takovou uskutečněnou rockovou pohádkou. Když mají navíc v zádech další skvělé instrumentalisty Dereka Sheriniana a Jasona Bonhama, je to radost na pohled i na poslech.

Novinka vlastně v ničem příliš nepřekvapí. Kapela se drží vize ctít klasický hard rock, což ostatně okamžitě prezentuje hned úvodní ledzeppelinovskou peckou "Collide". Ta největší radost ovšem přichází o chvilku později se sedmiminutovou rockovou operou "The Last Song For My Resting Place", kde se Bonamassa ujal také pěvecké role. Do kolen ovšem posadí uprostřed usazené kytarové sólo i parádní houslové či banjové aranže. Skladba baví dramaturgickou gradací i četností instrumentálních lahůdek. Na další vrchol není třeba čekat příliš dlouho. Temný bluesový riff, který otevírá skladbu "The Cove", se zaryje pod kůži jako krvežíznivá harpyje. Bonamassova invence je na novince celkově výraznější než kdy dřív a není to vůbec na škodu. A ačkoliv stopáž novinky přesahuje přes jednu hodinu, album neztrácí dech ani ve svém závěru. "BCCIV" je zkrátka strhující pocta žánru přednesená těmi nejpovolanějšími. Nic víc za nahrávkou nehledejme. Není třeba.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY