Zemřel Gregg Allman, pionýr jižanského rocku

28.05.2017 09:53 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Jen pár měsíců od úmrtí bubeníka slavných The Allman Brothers Band Dereka Truckse se do hudebního nebe vydal i Gregg Allman, kytarista, zpěvák, klávesista a hlavně zakládající člen této kapely.

Gregory LeNoir "Gregg" Allman se narodil 8. prosince 1947 v Nashvillu. Později se i s celou rodinou přestěhoval na Floridu. V teenagerských letech se společně s bratrem Duanem začal zajímat o hudbu, od poloviny šedesátých let hráli oba sourozenci v kapele The Allman Joys. Později se přejmenovali na Hour Glass a pod tímto jménem vydali dvě alba. V roce 1969 se dvojice vrátila ke svému rodinnému jménu a zformovala The Allman Brothers Band.

Velký komerční průlom se kapele podařil s živou nahrávkou "At The Fillmore East". Ta prokázala její kvality jako tzv. jam bandu, kapely, která kompozice vycházející z klasického blues s trochou country obohacovala dlouhými improvizovanými jam sessions. Ve stejném roce (1973), ve kterém vydali Allman Brothers své nejúspěšnější album "Brothers and Sisters", zahájil Gregg Allman svou sólovou dráhu, a to vydáním desky "Laid Back". Allmanova domovská kapela se rozpadla v roce 1975, Allman od té doby pokračoval jako sólista. Bez zajímavosti není, že ve stejné době měl za manželku popovou zpěvačku Cher.

K obnově Allman Brothers došlo v roce 1989 a tento reunion fungoval až do roku 2014. Zatím poslední sólovou desku "Low Country Blues" vydal Allman před šesti lety, na letošní rok měl naplánované další album "Southern Blood". Jeho osud je z pochopitelných důvodů zatím nejasný.

Gregg Allman, označovaný za jednoho z pionýrů jižanského rocku, zemřel na následky těžkého infarktu 27. května 2017 v šedesáti devíti letech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY