Sóley tentokrát hrála v Praze na civilizovaném místě

22.05.2017 17:33 - Wojciech Nowacki | foto: Derek Halsey / MeetFactory

Není tajemstvím, že roztomilá Islanďanka Sóley miluje hraní v Praze. Minule natočila narozeninový snímek pro tchána v MeetFactory, teď ještě den před koncertem stihla udělat několik entuziastických fotek na svůj Instagram, až konečně nastal čas vystoupení v netypickém a velmi vážném prostoru Divadla Hybernia.

Live: Sóley

support: Josin
místo: Divadlo Hybernia, Praha
datum: 16. května 2017

Sóley, MeetFactory, Praha, 16.5.2017
© Derek Halsey / MeetFactory
Už na debutovém sólovém albu "We Sink" Sóley nabízela kinematografickou melancholii a typickou islandskou prostornost, ale zároveň pro sebe specifickou intimitu i minimalismus. Její hudba není tak ozdobná a plná ornamentu jako třeba u krajanů z múm nebo její rodné skupiny Seabear. Na "Ask The Deep" přibrala něco rockovějšího zvuku, ale rovněž se ponořila do temnějších vod. Deska se zdála být propracovanější než sbírka mnohaletých nápadů z debutu, ale téměř strašidelné nálady jenom zdůraznilo instrumentální EP "Krómantík". Naživo je ale Sóley velmi vtipnou, bezprostřední a přátelskou osobou, takže nápad přenést ji do lehce monumentálního Divadla Hybernia se zdál být bezpochyby zajímavým.

Sóley si naštěstí dokonale uvědomuje vlastní dualitu, tedy rozpor mezi její melancholickou hudbou a zábavnou povahou. Dokonce v tom pokračuje i na nové desce "Endless Summer", která je sice letní a optimistická, ale také v podstatě složena z velmi křehkých a minimalistických klavírních balad. Už oznámení skladby "Kill The Clown" provokuje ke vtipům a úsměvům. Právě tato uvolněná nálada, úsměvná sebeironie a přirozenost Sóley dovolila jakoby zmenšit ohromující divadelní prostor a soustředit se na navázaní intimního kontaktu s publikem.

Sóley, MeetFactory, Praha, 16.5.2017
© Derek Halsey / MeetFactory
Pomáhala taky skromná scénografie, kdy stačilo jen několik teplých žárovek. Podařilo se tak vytvořit srdečnou atmosféru i přesto, že nesmělý vtip Sóley o místě více civilizovaném než MeetFactory stěží skryl její lehkou plachost. Samozřejmě by se to nepovedlo bez hudby. Zazněly skladby ze všech tří alb, včetně čerstvě promované novinky "Endless Summer", jakkoli nečekaně nepřevažovala. Překvapilo nejen příjemně hluboké znění rytmické sekce, ale celkový dojem, že starší skladby jsou dnes skromněji aranžované a přesto mnohem lépe propracované.

Nemůžeme taky zapomenout na předskokanku Josin. Co se zdálo být obyčejným vystoupením skromné zpívající klavíristky, se rychle proměnilo v uchvacující jednočlenný revival Radiohead. Josin používá stejné klavírní linky, které vedou od neoklasických forem k albu "Kid A" nebo "A Moon Shaped Pool". Rozhodně je to velký talent, který stojí za sledování.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY