Festival bloumající veřejnosti Habrovka oslaví patnáct let

17.05.2017 10:41 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Festival bloumající veřejnosti Habrovka oslaví své patnácté narozeniny skvělou hudbou, divadlem a zajímavým doprovodným programem. Oslava proběhne ve dnech 2. a 3. června 2017 v zahradě kostela sv. Františka na Praze 4, u metra Budějovická. Popřát přijedou španělští Chotokoeu, slovenští Longital, cirkus Feel The Universe Circus Company, Houpací koně i řada dalších. Tématem letošního ročníku je "boj o přežití". O tom, jak přežít nejen ve městě, ale i v přírodě, v rodině nebo ve společnosti, se dozvíte od nejrůznějších neziskovek i z jejich workshopů.

Festival zahájí v pátek odpoledne tři divoženky různých evropských krajin z kapely Korjen. Po nich se představí kapela The Odd Gifts, projekt zakládajícího člena Eggnoise Ondřeje Galušky. Jejich první album nazvané "O.G. And The Odd Gifts", si vysloužilo dvojnásobnou nominaci na cenu Just Plain Folks Music Awards. Deska Migrant Songs se v anketě radia Proglas umístila mezi nejlepšími pěti deskami loňského roku. Příjemné indie popové skladby "The Odd Gifts" ukrývají zprávu o krizi našeho vlastního směřování.

Yo Soy Indigo založila v Praze usazená americká písničkářka Emily Thiel. Na postu basisty je člen tria -123 min Fredrik Janáček, stejně tak ostatní muzikantská jména slibují skvělý zážitek - perkusista Max Deyes, klávesista Mark Newson a houslista Adam Pospíšil. Hudba Yo Soy Indigo je originální fúzí popu, rocku, soulu, jazzu, folku i dalších vlivů. Páteční večer bude patřit slovenským Longital. Dvojice hudebních světoběžníků z kopců pod Bratislavou, která zásadním způsobem ovlivnila slovenskou alternativní scénu, se v loňském roce rozšířila o bubeníka a společně natočila kritikou i publikem velmi dobře přijaté album "Divoko".

Před pátečním cirkusovým kabaretem zazní "Příběhy přes bariéry", osobní příběhy z cest čtyř vypravěčů, kteří mají kvůli tělesnému handicapu cestu značně ztíženou. První festivalový den pak ukončí osmičlenná mezinárodní banda Ting s originálním vlastním stylem praggamuffin. Sobotní dopoledne patří tradičně dětem. Hned po ránu čeká malé návštěvníky privátní koncert Chytej ušima, komponovaný do loutkového příběhu skřítka, který se vydal na cestu do světa. Divadlo Loutky bez hranic nás svými "Příběhy malé Lupitiny González" přenesou do Mexika na svátek mrtvých, kde se smrtečky scházejí, společně si vyprávějí příběhy a od srdce se zasmějí. Součástí představení je výtvarná dílna věnovaná výrobě magnetických loutek.

Během dopoledne proběhne dvouhodinový cirkusový workshop, vedený členy Feel The Universe Circus Company. Alasdair Bouch, zpěvák s nezaměnitelným hlasem, světoběžník s kytarou v ruce, v jehož textech se objevují zkušenosti a prožitky z dlouhých cest, zahájí sobotní odpoledne. S Mole’s Wing Orchestra vkročíte na taneční parket v rytmu swingu z dob našich babiček i prababiček. A nebude to jen koncert - i tančit se bude! Hard To Frame kombinují drum'n'bass a dubstep se živými nástroji. Další český zástupce, Houpací koně, pak inspiraci ke svým rockovým písním nachází nejen v tónech Sonic Youth, Pixies nebo Dinousaur Jr., ale i v ulicích Ústí nad Labem.

Co má společného IKEA, válka a zvířata? To se dozvíte v jedinečném muzikálu "Refugee Safari" o kulturním dialogu, hranicích a integraci. V hlavních rolích palestinský herec Husam Abed a švédská zpěvačka Saga Björklund Jönsson. Romská kapela Bengas se na Habrovku vrací na po patnácti letech. Ano, počítáte správně, hráli na prvním ročníku. První cirkusové představení v historii festivalu nabídnou studenti evropských cirkusových a divadelních akademií Feel The Universe Circus Company. Ti letos přichází s novou show s názvem "Sky’s Not The Limit", která bude mít světovou premiéru právě na Habrovce.

Hlavní hvězdou festivalu budou španělští Chotokoeu. Kapela, která je těsně propojena s kulturou španělské Galicie, a která vzala útokem řadu evropských festivalů, letos oslaví desáté výročí na scéně. Návštěvníky roztančí v sobotu večer svojí energickou náloží swingu, ska a rocku s balkánskými vlivy. Groteska značky Anička a letadýlko o dvou starých krávách a jednom zahradním trpaslíkovi pak bude tou nejlepší tečkou za sobotním programem - Pičus není kretén. Festival ukončí turnovská kapela Snap Call. Jejich tvorba se pohybuje v mixu vlivů blues rocku, hard rocku, motorkářského rock’n’rollu, jižanského rocku, ale najdete v ní I náznaky dirty country.

Festival se opět pyšní jedinečným vizuálem české grafičky Helen Čubové, která je i autorkou festivalové pohlednicové hry "Boj o přežití". Veškeré informace ohledně vstupenek, historie akce apod. jsou k mání na www.habrovka.cz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY