Sheryl jede na "Be Myself" jako za mlada

03.05.2017 18:30 - Pavel Parikrupa | foto: Big Machine Label Group

Desáté studiové album americké zpěvačky a multiinstrumentalistky Sheryl Crow je avizováno jako obligátní návrat ke kořenům. A je to tak: "Be Myself" posluchače může vrátit do 90. let minulého století, kdy byla Sheryl na svém uměleckém i komerčním vrcholu.
8/10

Sheryl Crow - Be Myself

Skladby: Alone In The Dark, Halfway There, Long Way Back, Be Myself, Roller Skate, Love Will Save The Day, Strangers Again, Rest Of Me, Heartbeat Away, Grow Up, Woo Woo
Vydáno: 21.04.2017
Celkový čas: 44:50
Vydavatel: Warner Music
Je otázkou, nakolik je zvuk a nálada "Be Myself" výsledkem nějakého kalkulu nebo přirozeného vývoje, ovšem předchozí počiny směřované do soulu ("100 Miles From Memphis") nebo country ("Feels Like Home"), jakkoliv kvalitní, se těžko dají považovat za velký úspěch. Obnovené spojení s producenty Jeffem Trottem a Tchadem Blakem přímo vybízelo k návratu do časů, kdy s nimi Sheryl vytvořila své dvě vrcholné desky "Sheryl Crow" a "The Globe Sessions".

Na "Be Myself" vládnou kytary a mocné refrény. Do prvního singlu "Halfway There" si Sheryl pozvala kytarového čarostřelce Garyho Clarka Jr. a "Heartbeat Away" s povědomým nápěvem (tady se trochu sebevykrádalo) je jedna z nejtvrdších písní zpěvaččiny bohaté kariéry. To přitvrzení a zřejmý odkaz na první alba vůbec nebrání tomu, jaký písničky mají hitový potenciál. Recept vypadá snadně: kytarový motiv, co posluchače chytí na háček ("Roller Skate"), chytrý slogan v tanečním módu ("Grow Up") a třeba i zvuk bicích, který připomene Led Zeppelin ("Long Way Back").

Rozverná melodie "Rest Of Me" by se hodila do soundtracku filmů o Šimonu a Matoušovi, "Woo Woo" je jistě záměrně zařazena na konec alba, aby posluchači ještě dlouho zněl v hlavě její návykový refrén. To vše na první pohled vypadá jako odkaz na myšlenku Sherylina průlomového hitu all I wanna do is have some fun. Jenže texty na albu zas až tak bezstarostné nejsou. Přece jen je v nich cítit stopa pachuti po amerických prezidentských volbách, hořký pohled na ztrátu osobní identity ("Be Myself") nebo na život v době elektronické ("Roller Skate").

Novou desku Sheryl Crow můžeme kritizovat, protože je vítězstvím obnovené formule staré přes dvacet let. Ovšem jakýkoliv kalkul na produkci osvědčeného zboží by byl k ničemu, kdyby Sheryl (a její parťáci) jako skladatelka neměla skvělé písničky - na "Be Myself" je jich habaděj. A ještě dobrá zpráva pro fanoušky: další deska, tentokrát duetů (včetně virtuálního s Johnny Cashem), už nějaký čas vzniká.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY