Jay-Z nechal ze Spotify odstranit většinu svých desek

12.04.2017 17:58 - Eliška Nováková | foto: facebook interpreta

Jay-Z, hiphopová megastar, podnikatel a spolumajitel hudební streamovací služby Tidal, nechal odstranit větší část své hudby z konkurenčních hudebních platforem, jakými jsou například Spotify či Deezer. Jediná alba s jeho jménem, která zde zůstala, jsou "Unfinished Business" s R. Kellym z roku 2004 a "Best of Both Worlds" z roku 2002.

Jeho příznivci si tak mohou poslechnout například jen singlovou spolupráci "N----s in Paris" s Kanyem Westem či épéčko "Collision Course" s Linkin Park. Většinu jeho desek a singlů však ne. Ze Spotify tyto nahrávky zmizely přímo na žádost samotného Jay-Zho.

Jay-Z koupil a restartoval Tidal v roce 2015, investoval do něj hodně peněz a zapojil do něj mnoho dalších umělců. Hlavní myšlenkou Tidalu bylo potlačit hudební pirátství, zamezit volnému streamování hudby a platit hudebníkům více peněz. Ovšem oproti konkurenčnímu Spotify má Tidal výrazně méně uživatelů (Spotify 50 milionů, Tidal 3 miliony).

Zajímavostí je, že na Apple Music některá jeho alba zůstala, ačkoli se jedná o podobnou službu, jako je Spotify. Ve výsledku to vypadá, že Jay-Zmu vadí hlavně reklamou podporované streamování hudby zdarma, což sice nabízí většina streamovacích služeb, Tidal a právě Apple Music však ne.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY