Padesát let od vydání legendárního seržanta Pepře od Beatles bude připomenuto v několika výročních reedicích

07.04.2017 08:50 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

1. června 1967 vydala nejslavnější kapela světa The Beatles album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". Téměř na den přesně po padesáti letech - 26. května 2017 - vyjde nahrávka v několika verzích znovu. Album je nově smícháno Gilesem Martinem a Samem Okellem ve stereu a v 5.1 surround audio. Také je rozšířeno o 34 raných nahrávek ze sessions ve studiu.

"Je bláznivé si pomyslet, že o padesát let později se díváme na tenhle projekt s takovou láskou a také s úžasem, jak vlastně čtyři chlápci, jeden skvělý producent a jeho inženýři dokázali vytvořit tak nestárnoucí umělecké dílo," vyznal se v novém úvodu k výroční edici Sir Paul McCartney a jediný žijící souputník z formace Ringo Starr dodává: "'Sgt. Pepper', zdá se, zachytil atmosféru toho roku a také umožnil mnoha dalším lidem v tom okamžiku pořádně kopnout do vrtule a ponořit se do toho."

Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
© facebook interpreta
Jedná se o první desku The Beatles, která byla remixována a rozšířena od vydání alba "Let It Be... Naked" z roku 2003. Na vytvoření nových stereo a 5.1 surround audio mixů pro seržanta Pepře spolupracovali producent Giles Martin a inženýr mixu Sam Okell s expertním týmem inženýrů a odborníků na audio restaurování v Abbey Road Studios v Londýně. Všechny edice Anniversary Edition obsahují Martinův nový stereo mix alba, který byl pořízen přímo z původních čtyřstopých pásků ze sessions s ohledem na původní Beatles preferovaný mono mix, jehož autorem je jeho otec George Martin.

Edice "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band Anniversary Edition" obsahují:

CD s novým stereo mixem 'Sgt. Pepper', kompletní s původním britským "Edit For LP End" run-out grooveů.

Deluxe: Rozšířené 2CD - digitální balíček obsahuje nový stereo album mix na prvním CD a obsahuje navíc druhé CD s osmnácti skladbami obsahujícími dosud nezveřejněné kompletní nahrávky třinácti skladeb alba, nově smíchaných ve stereo a sekvencovaných ve stejném pořadí jako na albu. Druhé CD také obsahuje nový stereo mix a dosud nezveřejněnou instrumentální nahrávku "Penny Lane" a 2015 stereo mix a dvě dosud nezveřejněné nahrávky "Strawberry Fields Forever". Vydání obsahuje padesátistránkový booklet.

Deluxe Vinyl: Rozšířený 180-gram 2LP vinyl se stereo album mixem na prvním LP a druhé LP obsahuje dosud nezveřejněné kompletní nahrávky třinácti skladeb alba, nově smíchané ve stereu a sekvencované ve stejném pořadí jako na albu.

Super Deluxe: Šestidiskový box set obsahuje:

CD 1: Nový stereo album mix
CD 2 & 3: - 33 dalších, většinou dosud nezveřejněných nahrávek ze studio sessions
- nový stereo mix "Penny Lane" a 2015 stereo mix "Strawberry Fields Forever"
CD 4: - mono mix singlů "Strawberry Fields Forever" a "Penny Lane"
- Capitol Records' U.S. propagační mono single mix "Penny Lane"
- dosud nezveřejněné mono mixy "She's Leaving Home", "A Day In The Life", a "Lucy In The Sky With Diamonds"
CD 5 & 6 (Blu-ray a DVD): - nové 5.1 surround audio mixy alba a "Penny Lane" od Gilese Martina a Sama Okella, plus jejich 2015 5.1 surround mix "Strawberry Fields Forever"
- high resolution audio verze nových stereo mixů alba a "Penny Lane" a 2015 stereo mix "Strawberry Fields Forever"
- video: 4K restaurované promo filmy k "Strawberry Fields Forever", "Penny Lane", a "A Day In The Life" plus "The Making Of Sgt. Pepper", restaurovaný dokument s komentáři a rozhovory s McCartneym, Harrisonem a Starrem a záběry ze studia uvedené Georgem Martinem.

Vydání obsahuje 144stránkovou vázanou knihu s mnoha příspěvky, texty a fotografiemi.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY