Harlej přišel na to, že "Hodný holky zlý kluky chtěj"

27.03.2017 13:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Kluci z Harleje se ani letos nehodlají líně válet na gauči. I když nemají výročí, nachystali pro své fanoušky opulentní turné na podporu zbrusu nového alba "Hodný holky zlý kluky chtěj". To nabízí několik povedených překvapení, ale taky trochu nudné šedi.
6/10

Harlej - Hodný holky zlý kluky chtěj

Skladby: Strážní andělé, Hodný holky zlý kluky chtěj, Stává se stává, Možná, Bali, Máme to spočítaný, Gentleman, A vona ví, Bang Bang, Tak už mě spoutej, Odcházím, Parlament
Vydáno: 10.03.2017
Celkový čas: 42:23
Vydavatel: Warner Music
Harlej si zřejmě vzal příklad od kamarádů ze Škworu. I ti mívají mezi svými deskami dvouletý odstup, který prokládají vydáváním živých nahrávek. Harlej takhle před dvěma lety prezentovali desku "Na prodej" a loni fanouškům připomněli vydařený narozeninový večírek ke svým dvacetinám "Tak tady máš Bože, co jsi chtěl".

Jedno konkrétní pojítko se vzpomínaným živákem má i aktuální nahrávka. Skladba "Odcházím" měla na koncertu tak veliký úspěch, že se ji kapela rozhodla natočit nově jako duet. Dvojici vytvořil bývalý zpěvák a současný člen Walda Gangu Vláďa Šafránek se současným vokálem kapely - Tomášem Hrbáčkem. Jednoznačně se jedná o trefu do černého, která překvapí i pohladí po duši pamětníky starých časů. Hudba je znovu skoro výhradním hájenstvím Tondy Rauera a pro texty se stalo možná dobře, že se kapela po letech vrátila k Tomáši Miřátskému a nechala si po této stránce vypomoci i Pekařem a Kubou Rybou.

Možná se přistihnete, jak vám téma textu "Stává se, stává" připomene hit "Proč pocit mám". Titulní skladba zase, víc než těžkopádnější melodií, zaujme aktuálním a zajímavě zvoleným tématem textu. A i když recenzent má hodně rád rockové a metalové balady a pomalejší písně obecně, křehká "Máme to spočítaný" se smyčcovým kvartetem a akustickými kytarami je pro harlejovský repertoár přece jen přeslazená. Několik písní se posluchačům pod kůži zadře až po mnoha posleších. To ale určitě není případ povedeného otvíráku "Strážní andělé".

A je tu i další překvapení - cover Plexisu "Parlament". Petr Hošek nedávno oslavil padesátiny a tohle může brát jako hodně důstojný dárek s hutnými riffy a hodně naštvaným Hrbáčkovým výrazem. Kdoví, jaký by byl, kdyby skladbu nazpíval až po oficiálním oznámení kandidatury Miloše Zemana na další, čtyřletý prezidentský mandát.

Harlej se s novým albem vrátil pod křídla velkého vydavatelství a možná i to mu pomohlo k tomu, že si finální zvukové úpravy mohl dovolit udělat (jak je mezi našimi rockovými kapelami stále modernější) ve švédském studiu Bohus Sound Recording pod dohledem Dragana Tanaskovice. Také celkem netradičně, poměrně dlouhou dobu před vydáním alba, vyšly hned dva singly a videoklipy. Jinak se ale dá celkem s klidem napsat, že Harlej dech neztrácí. Jede si stále tu svou a nemůže být přiliš pochyb, že podzimní Lucerna bude opět vyprodaná.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY