Zemřel John Wetton, baskytarista kapel King Crimson a Asia

31.01.2017 20:23 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

31. leden nebude letos příliš veselým dnem pro fanoušky progresivního rocku klasického střihu. Svět totiž obletěla zpráva, že svůj boj s rakovinou tlustého střeva prohrál basák John Wetton. Muzikant, který hrával s King Crimson, Roxy Music nebo stál v čele superskupiny Asia, zemřel v šedesáti sedmi letech.

Wetton se narodil 12. června 1949 ve Willingtonu, v Anglii. Už v mládí hrával v řadě kapel, výrazný průlom v jeho kariéře však přišel v roce 1972, kdy se stal členem třetího hlavního line-upu King Crimson. Wetton se kromě baskytary ujal rovněž zpěvu a s kapelou natočil trojici alb - "Larks' Tongues In The Attic", "Starless And Bible Black" a "Red", objevuje se rovněž na trojici živých záznamů.

Po krátké epizodě v kapele UK (1978-79) spojily síly se Stevem Howem a Geoffem Downesem z Yes a Carlem Palmerem a zformovali kapelu Asia. Ta se zapsala do povědomí posluchačů zejména hitem "Heat Oof The Moment", úvodní skladbou jejich eponymního debutu. Na počátku devadesátých let dal Wetton přednost sólové dráze a kapelu Asia opustil. Na počátku nového tisíciletí zformoval kapelu iCon (opět s Geoffem Downesem), což nakonec vedlo k reunionu formace Asia v původním složení a vydání alba "Phoenix".

Ve své bohaté hudební kariéře Wetton krátkodobě spolupracoval s řadou hudebních osobností, mj. s Brianem Enem, Bryanem Ferrym (a jeho Roxy Music), Stevem Hackettem (ex-Genesis) nebo Wishbone Ash. John Wetton patřil k výrazným baskytaristům v progresivním rocku, který má ve vývoji žánru své nezpochybnitelné místo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY