Šansonové pohlazení plzeňské Lakuny

08.03.2017 10:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Označení objev se mnohdy zneužívá pro prakticky jakoukoliv začínající kapelu, která nahraje alespoň trochu slušný debut. Plzeňská Lakuna si ho ale zaslouží více než mnohé jiné domácí skupiny. Jejich eponymní debut je přehlídkou pestré škály žánrů, kde nechybí rock, jazz, folk ani šanson.
8/10

Lakuna - Lakuna

Skladby: Anděli, Řeka ve mě, Emily 928, Po tmě, Veslo, Kočička, Lásko má, Perspektiva, Smyčka, Šrám, Nahoru dolu, V objetí
Vydáno: 02.12.2016
Celkový čas: 41:10
Vydavatel: Galén
Originalita se vždy cení, zvlášť pokud je v rukou zdatných hudebníků. To je případ i Lakuny, party z Plzně, která se za pomoci fanoušků přes crowdfundingovou kampaň na Startovač.cz rozhodla vydat svou eponymní prvotinu. Peníze vybrala snadno a na chvostu roku 2016 si Lakuna poprvé zapsala čárku do své diskografie. A debut to je parádní. Šantánový zvuk v čele s akordeonem a hutným vokálem Petry Hynčíkové plným jazzu, urban-folku i šansonu umí rozhýbat i toho nejzarputilejšího necitu.

Jak už jsme naznačovali, tahounem formace je zpěvačka a akordeonistka Petra, která svým charismatickým hlasem dělá skutečné divy, ať už to naplno rozbalí v rockovějším "Šrámu", za jehož drajv by se nestyděla žádná tuzemská rocková parta, či si baladicky pohrává s emocemi v písni "Po tmě". Parádním odvazem je šansonová perla "Řeka ve mně", jejíž tempo odpovídá oné řece v názvu. Dalším vrcholem desky je i mile romantická "Lásko má".

Lakuna si dala záležet i na textech, které jsou zábavné, vtipné a mnohdy střízlivě trefné. O ty se postaral zejména kytarista a banjista Tomáš Suchý, ale také František Gellner, od kterého si skupina vypůjčila báseň "Perspektiva" z jeho sbírky "Po nás potopa". Textům nechybí vtip a lehká ironie, zejména hravá "Kočička" či vážnější "Emily" jsou skutečně velmi vydařené. V srdečné poetice textů má Lakuna asi nejblíže k Trabandu a lyrice Jardy Svobody. Místy zase připomenou berounskou partu Ponožky pana Semtamťuka, která si rovněž s nadhledem pohrává s podobnými žánry.

Lakuna si hned na své první nahrávce vytvořila silný, rozpoznatelný zvuk, byť má základy v klasických žánrech. Díky houslím, banju či akordeonu je jejich hudba pestrá, zábavná a vyloženě vyzývá k tanci i ledabylému rozjímaní. Nahrávka je to velmi povedená a peníze fanoušků v tomto případě rozhodně nepřišly vniveč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY