Zvíře jménem Podzim ti mávne hejnem ptáků na horizontu

29.11.2016 15:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Kluk z malého města Jakub König je podzimní tvor. Splíny, mlhy a deště bez deštníků má rád a cítí se v nich dobře. Těžko tak může překvapit svým novým projektem Zvíře jménem Podzim, k němuž právě vydává první, stejnojmenný singl. Ten předznamenává desku, na níž ale budeme čekat ještě celý rok.

Zvíře jménem Podzim je početný (šestnáctičlenný!) soubor s Kittchenem spřátelených muzikantů. Kromě Jakuba tu hrají a zpívají Tomáš Neuwerth, Marie Kieslowski, Aid Kid, Tomáš Havlen, Ondřej Mataj, Veru Linhartová, Tereza Štětinová, Terezie Kovalová, Marie Puttnerová, Ondřej Zátka, Matěj Vejdělek, Tomáš Obermajer, Andrea Jarolímková, Linda Arbanová a Adam Pakosta.

U první skladby posluchače možná překvapí hlavně přímočarost. A i když by se za podzimem daly tušit depresivní nálady, tklivé tóny a promáčené boty, zatím se zdá, že Zvíře jménem Podzim bude to období, jež spojuje teplo a zimu bude spíš prosvětlovat. Zbarvovat jako padající listy. Podívejte se na dokumentární video a pod ním si můžete přečíst, co o nahrávce říkají členové tohoto tělesa. A těšte se na první předpremiérový předpodzimní koncert, který by se měl uskutečnit na zatím blíže neupřesněném festivalu 1. července 2017.

Jakub König

To zvíře je tu! První smíchaná písnička z desky, kterou bychom příští rok na podzim chtěli u Indies Scope vydat. Dala nám pořádně zabrat, zvlášť když se měla tahle první část narodit už letos. Zvíře sice zatím vystrčilo jenom čenich a mávlo hejnama ptáků na horizontu. Ale jak už to bývá, práce na té spoustě hudby, kterou jsme v radosti a okouzlení nahráli v Jinočanech u 3bees, byla tvrdá a sežrala hromadu času a energie. Umíte si asi představit, kolik kraválu dokáže udělat patnáct lidí, když se do toho opře. Termín porodu se nezadržitelně blížil, pak jsme dokonce začali poněkud přenášet. Ve chvíli nejnapínavější nás podpořil závěrečným mixem Dušan Neuwerth, starší bratra našeho velkého Tomáše. A i díky němu je teď tohle miminko na světě.

Myslím, že na desce bude znít písnička ještě trochu jinak. Přece jen se propojí s ostatními skladbami, nasaje jejich chutě, vůně a energii. A taky nás čeká rok práce. Ale takhle zní náš první singl teď. Na podzim roku 2016.

Jsme na něj pyšní a máme z něj radost. Doufáme, že vám teď v těch šírajících se dnech udělá dobře na duši i po těle. A nezapomeňte. Až půjdete ven, vemte si šálu. Ať nám nenastydnete.

Aid Kid

Zvíře jménem Podzim je zatím největší věc, které jsem kdy byl součástí. Už během práce na prvním singlu jsem se naučil tolik jako nikdy za svůj muzikantský život. Písnička vznikla téměř bez přípravy během čtyř dní nahrávání v kolektivu, který se v celku sešel úplně poprvé. V kolektivu muzikantů, kteří mě, co se zkušeností týče, mnohonásobně převyšují, a přesto jsou ochotní naslouchat mým produkčním záměrům. To je pro mě obrovský zážitek - být na stejné lodi s lidmi, kterých si tak moc vážím.

Tenhle singl můžete brát jako ukázku naší zvířecí síly, se kterou se stále učíme zacházet. Během následujícího roku ale Zvíře určitě zkrotíme a věřím, že vznikne velkolepá deska.

Marie Kieslowski

Taková spolupráce se nedá odmítnout! Už jen demo verze písní, které u zrodu Zvířete Jakub rozposlal, jsou nakažlivý až hanba. Člověk si jen ve studiu dával bacha, aby ten odvážný počin v podobě kapely, která připomíná spíš orchestr, nepokazil. Možná se to nezdá, ale všichni jsme hráli co nejmíň, ohleduplně k ostatním nástrojům. Ale když se sejdou zvířata, vždycky to udělá takovýhle maso! Kousejte, olizujte se, dřív, než to udělá podzim za vás!

Tomáš Neuwerth

Jakub je pro mne výjimečný hned z několika důvodů. Jedním z těch nejzásadnějších je jeho skladatelský cit a texty. Když se k tomu přidá většina lidí a přátel, která je mi blízká nejen hudebně, je zaděláno na jedinečný zážitek, který jsme během posledních zářijových prosluněných dní ve studiu v Jinočanech proměnili v souvislý tok hudební a lidské energie. Zvíře se nám rodilo pod rukama s až neuvěřitelnou lehkostí. Takové dny bývají nepopsatelné a já jsem rád, že jsem mohl být u toho, v kruhu těch nejbližších. Děkuju."

Linda Arbanová

Zvíře jménem podzim? Splněný sen, velká zodpovědnost, nové zkušenosti a nejhezčí víkend v roce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY