Zrodil se nový král popu?

08.10.2002 05:00 - Katka Čepelíková | foto: facebook interpreta

Ve skrytu duše si určitě někdy přál být mladším bratrem Cindy Crawford. To kvůli těm zlatým dveřím, vedoucím do světa show-bussinesu, od kterých mají celebrity klíč. Billy Crawford všem ale vytřel zrak, když se bez známostí i bez klíče dostal s albem "Ride" na přední příčky hitparád. Alespoň těch zahraničních.
7/10

Billy Crawford - Ride

Skladby: Tracking, When You Think About Me, You Didn't Expect That, Waterfalls, Ride, When You're In Love With Someone, That's The Way Love Is, If It's Alright, I'm Serious, I Wish, Gotta Catch Up To You, Before, EPK (video)
Celkový čas: 44:24
Vydavatel: BMG
Ač je Billy Joe Crawford hochem snaživým a v Americe uznávaným, cestičku si do České republiky ještě nenašel, a tak se nelze divit, že vás při pohledu na přebal desky "Ride" napadne jen jediná věta: "Ááá, další teenager, který na chvíli odhodil svůj skateboard a zkouší štěstí v show-businessu." Pokud však dáte jemu i sobě šanci, ať už poslechem tohoto alba nebo alespoň přelouskáním jeho životopisu, budete vcelku překvapeni.

B.J. Crawford se totiž neřadí mezi uměle vytvořené figurky hudebního průmyslu, ani není z těch, které sláva přepadla tzv. v negližé. Od tří let byl odhodlán zpívat a tančit světu, a tak zkoušel štěstí v televizi, ve filmu a dokonce i v prestižní soutěži talentů Dallas talent show, odkud si odvezl věnec vavřínů. Cena, jež mu v roce 1999 otevřela dveře k debutovému, čistě popovému, albu s názvem "Billy Crawford". Očekávaný úspěch se dostavil a s ním i nabídka k nazpívání titulní písně Pokémonů, "The Pokemon Theme". Jak se zdá, štěstí má Billy Crawford stále na blízku, a tak se letos již dvacetiletý rodák z Filipín vrací na místo činu znovu, tentokráte s vyzrálejší deskou "Ride", aby své postavení na trhu ještě více upevnil.

Jen co se stříbrný disk roztočí v přehrávači a vaše uši zahltí první tóny singlu "Tracking", odstavíte stůl a dáte prostor svému tanečnímu umu. Jo, takhle silný dokáže být požitek hned z úvodního singlu, který ne náhodou byl vybrán jako pilotní. Ze všech dvanácti skladeb je totiž ten nejtanečnější, nejchytlavější a nejhoupavější. Zajímavě a známě působící "When You Think About Me" a "Gotta Catch Up to you", přikrášlené častými vzdechy a změnami hlasu okamžitě připomenou krále popu Michaela Jacksona. Že by pocta upadající hvězdě?Soudě dle třetího tracku, Dumbyho (jak mu známí přezdívají) oslovuje i černá muzika, resp. rap v podání Littles And Tragedy, kterým v závěru "You Didn't Expect That" dal prostor k vyjádření. Bez tzv. křoví výše zmíněných rapperů a pohrávání si s hlasovým rozsahem se neobešly ani "Vodopády", které ve srovnání s předchozími songy postrádají náboj a energii. Zato "Ride" vás okouzlí. Skloubení dávných tonů minulosti se žhavou současností vás přesvědčí o tom, že muzika, ať je jakkoliv stará, se dá vždycky propojit se současnými hudebními trendy. J.S. Bach by asi koukal, co všechno jeho cembalo zvládne :o) Zatím jsme se setkali jen s poměrně svižnými kousky, ale jak už to tak na deskách bývá, s prázdnou neodejdou ani romantické duše. Těm je věnována "When You're In Love With Someone", do soulu hozená "I' Serious", "I Wish" a "Before". Čtveřice mající společného jmenovatele - nudu. Songy postrádají nápaditost, nekoná se ani oživení v podobě osvědčených Littles And Tragedy. Stručně a jasně řečeno, srdcervoucí ploužáky nejsou Billyho silnou stránkou. Dobře, že na desce najdeme víc zlata než jen třpytivých kamínků, jako byly tyto.

Poslední dobou se stalo tradicí i v ČR zařazovat na CD hry, tapety nebo videoklipy. Na albu "Ride" pod magickou třináctkou poznáte Billy Crawforda - jeho první krůčky před kamerou, začátky pěvecké kariéry a dočkáte se i videoklipu k singlu "Tracking".

Podtrženo sečteno, pokud si koupíte druhou řadovku BC, peníze z okna tím nevyhodíte. Dlužno podotknout, že tato věta platí jen v případě, že si při poslechu nehodláte sedět na uších a hlavně, vaše koně musej' dupat mezi kříženci popových a soulových kobylek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY