Stitched Up Heart s ďábelskou Aleciou Demner překvapují strhujícím debutem "Never Alone"

10.09.2016 19:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Debut americké pětičlenné rockové party Stitched Up Heart "Never Alone" se rodil celých šest let. Konečně je na světě a její fanoušci si mohou naplno vychutnat vražedně svůdný zpěv jejich frontmanky Alecie Mixi Demner i pořádně nabroušené kytary a epické aranže.
8/10

Stitched Up Heart - Never Alone

Skladby: Finally Free, Monster, Catch Me When I Fall, Event Horizon, It's So Easy, Never Alone, Now That You're Gone, Turn You On, Bleeding Out, City Of Angels, I Can't Breathe
Vydáno: 17.06.2016
Celkový čas: 42:45
Vydavatel: Another Century
Stitched Up Heart vznikli v roce 2010 v Los Angeles. A jak to tak bývá, začátky pro ně nebyly vůbec jednoduché. První impuls k založení kapely proběhl mezi dvěma přáteli, zpěvačkou Aleciou Mixi Demner a kytaristou Merritem Alferoem. O něco později se jim na svou stranu povedlo získat i rytmickou část v podobě basáka Randyho Mathiase a bicmana Jamese Deckera. Až letos se k nim navíc přidal další kytarista Nick Bedrosian, který tak doplnil současnou pětičlennou sestavu.

Formace se snažila prosadit v malých klubech, ale ani po vydání dvou EP "Stitched Up Heart" a "Skeleton Key" se jim výraznější pozornost upoutat nepodařilo. Stitched Up Heart se přitom snažili zaujmout populárním mixem metalových kytar a rockové melodičnosti. Navíc v sobě měli trumf v podobě Alecie. Až rok 2015 přinesl pokrok. Hraní po malých klubech a místních festivalech se vyplatil, všimli si jich totiž lidé od vydavatelství Another Century, kteří se specializují na mladé moderní rockové skupiny. Stitched Up Heart do jejich portfolia zapadali skvěle. Po roce kotvení v jejich stáji jim nyní vychází plnohodnotný debut "Never Alone".

Nutno říct, že Stitched Up Heart chytli šanci za pačesy, jejich prvotina je totiž skutečně velice zdařilá. Naštěstí se nevzhlédli v popově směřujících Icon For Hire či Amaranthe, jejichž metal pomalu a jistě padá do vod popové hudby. Demner totiž o nějaké popové popěvky zrovna moc nestojí. Daleko raději dává svému mikrofonu co proto a vyřvává si vskutku obdivuhodně své plíce. Navíc nejde o typický core, jakým se prezentují Arch Enemy nebo The Agonist, ale o velmi popvedenou kombinaci melodiky a řízných kytar.

Debut má nejblíže k posledním nahrávkám In This Moment či New Years Day. Všechny tři formace zdobí silný lídr, syrové kytary i důraz na melodii a moderní zvuk. Rodící se kalifornská scéna tak má kromě zmíněných dvou zkušenějších partiček dalšího výrazného zástupce. Konkurence na poli moderního rock-metalu je ovšem velká. Naštěstí jsou tu skladby jako "Monster", "Catch Me When I Fall" či "It's So Easy", ve kterých Stitched Up Heart tasí mocné zbraně, včetně fenomenálně nebezpečného vokálu zpěvačky Demner. Ta si i přes svůj mladý věk umí hrát se svým hlasem, který neomrzí ani po téměř třičtvrtěhodinové hudební náloži. V mnohém vokálně připomíná jinou zpěvačku Lacey Sturm, bývalou frontmanku Flyleaf.

Výborný debut si zaslouží i výbornou titulní píseň. "Never Alone" je skutečným vrcholem celé desky a potěší zejména svým vražedným refrénem i epickými aranžemi. Zbytek písní ale nestojí odevzdaně v jejím stínu. Album nemá slabých chvil a nehraje si na pár vyvolených singlů. Kapela si pohrála i s koncem stopáže, kde nalezneme důstojné rozloučení v podobě dua apokalyptických skladeb "City Of Angels" a "I Can't Breathe". Žádné akustické cajdáky na závěr, ale pořádně explozivní materiál na rozloučenou, po kterém se na jméno Stitched Up Heart jen těžko zapomíná. "Never Alone" je debut jako hrom a kapela si do budoucna nasadila pěkně vysokou laťku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY