Antikvartet s bratry Ebenovými na Prázdninách v Telči umně zkombinoval silné výpovědi s humornými gagy

02.08.2016 11:34 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Existují různá hudební uskupení a pak bratři Ebeni. Nezaškatulkovatelní hudební samorosti jsou v posledních letech pravidelnými návštěvníky telčského folkového hodokvasu a letos jim připravili i milé překvapení. Antikvartet k tomu sekundoval víc než zdatně.
Pondělní večer totiž tentokrát obsahoval dvě plnohodnotná koncertní vystoupení. Antikvartet zde vystoupil i loni. Člověk se nemůže divit, že jsou zatím tak málo známí, když měli padesátiletou pauzu ve fungování. Letos se představili ve složení Dušan Vančura, Zuzana Vančurová, Magda Bartošková a Štěpán Štrupl. Vlastně těch členů bylo pět, protože Magda Bartošková se nachází v požehnaném stavu a tím pádem neunikla několika vtípkům šéfa kapely. "Zkoušet nemůžeme, protože se někteří členové našeho kvartetu věnují jiným záležitostem," prohlásil Vančura s významným pohledem na hezky se kulatící bříško Bartoškové. A těch vtípků nasypal během více než hodinu trvajícího vystoupení několik hrstí.

Live: Antikvartet, bratři Ebenové

místo: nádvoří zámku Telč
datum: 1. srpna 2016

Během koncertu došlo i na hity Spirituál kvintetu "Batalion" či "Válka růží" a jako překvapení byla dvě společná čísla s bratry Ebenovými. Při nich došlo na Beatles, konkrétně na skladbu "Penny Lane" s vtipným českým textem pojednávajícím o nedalekém městě Dačice. Následoval taktéž český cover slavné Lennonovy "Imagine". V programu vystoupení nechyběly i "Bože moj, otče moj", "Ezekiel" a klasiky "San Francisco Bay Blues" či "Down In The River To Pray".

Přestavba pódia trvala jen velmi krátkou chvíli a pak se hned rozezněly zvuky pumpičky, kladiva a začalo "Já na tom dělám". Ebeni se svým setlistem nedělají žádné štráchy a nejznámější hit vypálili klidně hned na samotném začátku. Jejich největší síla totiž tkví v něčem jiném - kombinaci zamyšlených a velmi vtipných textů, které pojí svým neopakovatelmným humorem Marek Eben.

Díky vyprávěním mezi písněmi se napříkad diváci dozvěděli, jak ho těší, že i šachový velmistr Garri Kasparov si píše nákup na lístek, že ho štvou zpěváci, kteří nutí publikum k tleskání nebo jak ho štve, když zapomíná či je focen zespodu. "Tuhle jsem přišel na jednu párty, potkal jsem Honzu Železného a on mi povídá - člověče, já už mám v golfu handicap s kladným znaménkem, už mohu být klidně profesionál. A já na to - to už jsi lepší jak Šebrle. Nastala chvilka trapného ticha a odpověď - ale to jsem já."

Podobné gagy byly přítomny celému vystoupení, jehož setlist se vlastně ani nemůže příliš lišit od toho minuloročního. Kadence vydávání desek je totiž u Ebenů hodně nízká, takže se i teď soustředili především na stále aktuální nahrávku "Čas holin" a jejího předchůdce "Chlebíčky". Lidem to však vadilo pramálo a tak si vytleskali ještě klasický přídavek "Zprava dobrý".

Tenhle koncert byl z malinko jiného soudku než včerejší vystoupení sourozenců Ulrychových. Dokázal, že Prázdniny v Telči jsou všechno jiné, jen ne jednotvárné. V dalších dnech zde vystoupí mimo jiné Bára Hrzánová, Vladimír Mišík, Nezmaři či Aneta Langerová, další reportáž si na těchto stránkách budete moci přečíst z vystoupení Pavla Žalmana Lohonky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY