Kryštof opanoval Brněnský Majáles

07.05.2016 16:50 - Milan Menčík | foto: Miroslav Tkadlec / musicserver.cz

Tradice Majálesů, původně hlavně studentských akcí, pokračuje i v letošním roce. Zatímco třeba v Plzni lilo téměř celý den jako z konve, v Brně se sluníčko smálo na všechny strany. Krátce po poledni se začaly valit masy lidí do areálu BVV a jedna z tamních nejočekávanějších hudebních akcí roku mohla začít.
Hloučky nedočkavců postávaly před turnikety už v devět hodin dopoledne, i když oficiální začátek akce připadl na jednu hodinu odpolední. Včasný příchod tak umožnil dobře se seznámit s obrovským areálem, projít si všechny možné stánky, prohledat nejrychlejší trasy mezi pódii, aby se dalo na jednotlivé koncerty přecházet co nejsnáze. Jednotlivá pódia byla stylově rozdílná.

Live: Brněnský Majáles 2016

účinkující: Kryštof, Mandrage, Xindl X, Jelen, Sto zvířat, Slza, Junior Band, Horkýže slíže, Wohnout, Vypsaná Fixa, Skylien, UDG, Rybičky 48, Kontrafakt, Majk Spirit, Marpo, Paulie Garand, ATMO music, Voxel, What You Want
místo: Brněnské veletrhy a výstavy, Brno
datum: 6. května 2016

Na JMK stage hrál hlavní roli hip hop a rap ve všech směrech. Majk Spirit, Kontrafakt, Paulie Garand či ATMO Music dle reakcí publika, které bylo přítomno v hojném počtu, dělali svou práci dobře. Město Brno Stage zase potěšilo fanoušky bigbítu. Rybičky 48 hned na začátek dokázali přilákat hojný počet lidí pod pódium a servírovali jim své pecky - třeba "Tohle je rokenrol, vy buzny", "Slibuju, že nebudu pít" a k reggae letnímu hitu "Léto" si dokonce přizvali i hostujícího Pekaře a Jimmyho Vošousta.

UDG na té samé scéně předvedli také show plnou energie, zábavy a paření. Zahráli i "Nad Letnou", aktuální "Atomy" i bonusovou hitovku "Hvězdář". Publikum mělo skvělou náladu a energie se přelévala ze strany na stranu. Jaký to kontrast s hlavní Starobrno stageí. Z těch známých jmen tam jako první odstartovala
Slza
© Lída Břinková
Slza a na rozdíl od předchozích zmíněných formací byla jejich show sterilní, chladná. Zpěvák Petr Lexa se snažil rozezpívat publikum. Když vyzval ke zpěvu děvčata, reakce ještě nějaká byla, jakmile ale řekl "A teď chlapci", odpovědí mu bylo hrobové ticho.

I početně bylo víc lidí u jiných pódií. Slza je prostě na začátku kariéry a o přízeň lidí na festivalech ještě bude muset bojovat. Lépe je na tom v tomto ohledu Jelen. Ten předvedl tradiční set, i s hostující Kateřinou Marií Tichou přehrál v podstatě celý debut "Světlo ve tmě" a pak již s upřímnou omluvou pospíchal na další štaci, aniž by se stihl s fanoušky vyfotit a podepsat jim památníčky.

Xindl X dal ve svém setu hned několikrát ochutnat z nové tvorby a především balada "Popelka" zněla velmi lákavě. Ondřej Ládek nemá nouzi o hity ani o nápady, jak rozproudit natěšené publikum. Takže se zpívaly koledy, představil se "Anděl" i "Dysgrafik", ženský vokál v "Lásce v housce" zazpíval lid, a když přišel čas na přídavek, byla na pódium pozvaná "Cudzinka v tvojej zemi" Mirka Miškechová.

Pak už přišel čas na kosmické Mandrage, kteří překvapili nejvýraznější pódiovou show ze všech vystupujících. Hromada konfet, nastříhaných papírků, ohňostrojů i nefalšovaná laserová show dobarvily nejen skladby z nové desky "Potmě jsou všechny kočky černý", ale i hity "Mechanik", "Hledá se žena", "Františkovy
Jelen
© Lída Břinková
Lázně" a závěrečnou "Šrouby a matice". K nejpřekvapivějším momentům patřil vůbec první hit kapely "Kapky proti slzám", který zpěvák Vít Starý zazpíval tentokrát pouze za doprovodu klavíru.

Půda byla připravena na nástup hlavních hvězd. Kryštof svá vystoupení dávkují přesně tak, aby své fanoušky nepřesytili a pro letošek zařadili jen několik festivalů. Do Brna se na Majáles vrátili po třech letech a zatímco naposledy svůj koncert skladbou "Cesta" končili, letos jí celé vystoupení zahájili. A pak začali do lidi hrnout tok nespoutané energie, nadšení, hitů, chorálů, štěstí a romantiky.

Na album "Srdcebeat" došlo několikrát, zapomenuty nebyly ani ska verze hitu "Ženy" a mnohé klasické české hity v Richardově zpívaném romantickém příběhu. Samozřejmě se i plulo v člunu nad hlavami diváků a romanticky snilo při skladbě "Ty a já", která celý Majáles současně s ohňostrojem ukončila.

Letos se akce v Brně vydařila téměř po všech stránkách. Vyšlo skvělé počasí, festival byl už předem vyprodán, hladoví mohli nasytit své žaludky v nepřeberném množství stánků s jídlem a počet záchodů byl také - na danou masu lidí v prostoru Brněnských veletrhů a výstav - patrně maximální možný. Dát prostor moderátoru Jakubovi Kohákovi rovněž nebylo špatným řešením. Kohák nešetřil ostrovtipem a nebál se ani umravnit právě zvolenou Královnu Majálesu. Ta vykřikovala název své školy do mikrofonu tak dlouho, dokud ji nespláchl slovy: "Uklidni se". A mohlo se pokračovat dál. Jeho moderování mělo spád a celou povedenou akci hezky orámovalo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY