Nová deska Radiohead je tu, venku je další zneklidňující videoklip a píseň "Daydreaming"

07.05.2016 12:37 - Ondřej Selner | foto: facebook interpreta

Překvapení? Pro někoho možná, pro fanoušky asi už příliš ne. Již z předešlých indicií bylo jasné, že Radiohead chystají nové album. Tato spekulace se nyní stává oficiální informací, a to díky vyjádření britských muzikantů na facebookovém kanálu kapely: nová deska vyjde digitálně 8. května 2016, fyzicky v kamenných obchodech ji pak bude možné zakoupit počínaje 17. červnem. Oznámení nové řadovky, jejíž název prozatím stále zůstává neznámou, je jedna věc, ta druhá, že oznámení doprovází i vydání písně "Daydreaming", opětovně doprovozené (jako v případě "Burn The Witch") videoklipem.

Skladba i klip se od předchozího singlu diametrálně liší. Zmizely nejen loutkové aranže a stop-motion technika, ale i hutný valící se zvuk ze všech stran. "Daydreaming" je totiž minimalistickou hříčkou postavenou především na pianové složce, dokonale kolísavém zpěvu Thoma Yorka (And it's too late, the damage is done a na jen několika málo dalších do skladby vstupujících aranžích. Výsledek za to doopravdy stojí, zvláště v kombinaci s podobně na dřeň osekaným videem. Jeho režií byl pověřen Paul Thomas Anderson, s nímž na nejrůznějších filmech (například "Až na krev") spolupracoval kytarista Radiohead Jonny Greenwood. Andersonovo zapojení do současných projektů kapely se tak jeví jako docela logický a čekatelný krok.

Videoklip zachycuje Yorka procházejícího nejrůznějšími prostory a lokacemi. Největší pozornost je tu věnována jednak Yorkově mimice a hře s výrazivem jako takovým, jednak proměnám prostorů, skrze které frontman prochází (exteriéry X interiéry, nížiny X výšiny, atd.). V závěru klipu se Yorke ubírá do jeskyně, přičemž cosi nesrozumitelného mumlá. Jak upozorňuje pitchfork.com, při přehrání videa pozpátku lze slyšet něco ve smyslu every minute, half of my love. Tento koncept Radiohead použili již ve videu k písni "Just" z alba "The Bends".

Shrnout prozatimní ukázky Radiohead a dávat jim nějaké jasné kontury nemá smysl. Jedno je ale jisté - zveřejněné písně působí silně zneklidňujícím dojmem. To ostatně platí pro veškeré současné dění kolem kapely: smazání profilů na sociálních sítích, oficiálních stránek, neohlášené vydávání písní a videoklipů a koneckonců i oznámení prozatím bezejmenné desky bez jakýchkoliv předcházejících zpráv. Zneklidnění, vytržení ze stereotypů, aktualizace zažitého - to se zatím jeví jako jedna ze spojnic všeho zmíněného. Vyčkejme ale do vydání desky, co přinese. Čekání to koneckonců nebude nijak dlouhé.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY