Ben Haenow na debutu ukazuje, že v britském X Factoru zvítězil oprávněně

20.04.2016 18:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Výherců talentových soutěží je po celém světě jako máku. Proč byste tedy měli svou pozornost soustředit na debutové album Bena Haenowa, který zvítězil v roce 2014 v britském X Factoru? Je to jednoduché - jeho eponymní deska je totiž výborná. Pokud tedy máte rádi silnými refrény nabitý pop-rock.
7/10

Ben Haenow - Ben Haenow

Skladby: Second Hand Heart (feat. Kelly Clarkson), Slamming Doors, All Yours, Start Again, Lions, Testify, Make It Back to Me, Way Back When, Brother, Something I Need
Vydáno: 13.11.2015
Celkový čas: 36:55
Vydavatel: Sony Music
Aniž bych chtěl snižovat Haenowy pěvecké schopnosti, v soutěži mu bezpochyby pomohlo i jeho háelpéčko (=HLP=hluboký lidský příběh), když po tom, co jej v dětství opustil otec, propadl později v teenagerském věku alkoholu a depresím (ve čtrnácti flaška vodky denně zní skutečně hrozivě). Stejně jako u mnoha jiných, i u něj platilo, že co ho nezabilo, to ho posílilo a své negativní emoce léčil hudbou. Skok z řidiče dodávky na vítěze X Factoru a relativně úspěšného zpěváka byl určitě velký, ale s jeho životem už tolik nezamával. Na dobré věci se přece jen zvyká mnohem lépe než na ty špatné.

Jeho výhodou v krutém světě hudebního showbusinessu je samozřejmě fakt, že si sám dokáže psát písničky, a i když při nahrávání v Americe využil spolupráce s mnoha profesionálními skladateli, u většiny skladeb na svém debutu je uveden jako jeden ze spoluautorů. Během točení alba byl natolik produktivní, že dokonce odmítl písničku, kterou mu poslal Ed Sheeran. Domluvenou spolupráci s Kelly Clarkson, která s ním nazpívala pilotní singl "Second Hand Heart", už ale neodmítl. Spojení s historicky první vítězkou American Idol každopádně dávalo smysl a výsledkem je skvělá hitovka, jedna z těch, kdy člověk nemůže pochopit, proč to nebyl větší hit.

V rámci celé desky platí, že nejlepší je Ben Haenow v rychlejších skladbách s opravdu silnými refrény, jako má například "Brother". Skvělým nápadem ale bylo využití sborů, které písničky ve středním tempu povyšují o několik tříd. Takové "Lions" nebo "Testify" jsou díky nim skutečné perly. Z celé desítky songů nudí snad jen utahaná "Slamming Doors", stejně jako bylo zbytečné zařazení coververze "Something I Need", původně od OneRepublic, kterým po výhře v soutěži v prosinci 2014 singlově debutoval.

Deluxe edice

Na deluxe verze desek se většinou dávají ne až tak dobré zbytky, které by kazily dojem ze základní nahrávky, ale na deluxce vypadají jako příjemný bonus pro fanoušky; skladby, které jsou hudebně jinde; případně další povedení písničky, kterých má interpret prostě hodně. U Haenova je to naštěstí ten poslední případ. Všechny čtyři bonusové kousky drží s těmi na základní verzi alba krok a taková "Ready For You" nad většinou z nich dokonce ční.

Debutová deska Bena Haenowa je špičkovou ukázkou kvalitního pop-rocku s velkými refrény a feel good náladou. Není na ní nic objevného, ale kdyby podobné písničky hrály denodenně z rádií, svět by byl hned o něco lepší místo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY