Folková legenda Pavel Žalman Lohonka oslaví své sedmdesátiny velkým turné a novou deskou

26.02.2016 09:06 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Jestli se o někom dá říct, že je v českém folku legenda, jméno Pavel Žalman Lohonka musí zaznít mezi prvními. On sám by ve své vrozené skromnosti nebyl s tímto označením spokojen, fakta však hovoří jasně. Na hudební scéně působí už od roku 1968. Folková scéna našla jednoho ze svých tvůrců a nejvýraznějších postav v období jinak nechvalně proslulém. Žalman se nejprve proslavil ve formaci Minnesengři, se kterými vydal devět alb, a posléze ve vlastním seskupení Žalman & spol., které po nejrůznějších obměnách těší své fanoušky až do dnešních dnů.

Pavel Žalman Lohonka plakát
© facebook interpreta
Nejinak tomu bude i letos, kdy Žalman hodlá oslavit svých sedmdesát let celoročním turné s názvem 70 jar. V jeho rámci vystoupí 20. března 2016 v den svých narozenin ve Velkém sále pražské Lucerny za účasti mnoha hostů. Účast přislíbili bratři Neckářové, Miroslav Donutil, Aleš Brichta, Robert Křesťan a Wabi Daněk. Koncertem bude provázet Jaroslav Samson Lenk a vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro.

To však zdaleka není vše. Následuje dalších sedm velkých koncertů, na kterých klasickou sestavu doplní devítičlenné hudební těleso a sedmdesát dalších koncertů, na kterých bude představena i kniha "70 jar písní a povídání".

"Naprosto obdivuju pořadatele, kteří se rozhodli také pomáhat a dávají prostor folkové muzice. Lidé jako by zapomněli na tu tišší, léty prověřenou muziku. Prověřila ji spousta vynikajících muzikantů a autorů, a proto má právo, aby nezanikla a žila dál. Právě pořadatelé odvádí záslužnou, ale i osvětovou práci, protože v dnešní době, která je velice hektická, je potřeba neustále připomínat, že tu folková hudba je," vyznává se sám Žalman.

To nejlepší však přichází nakonec. Žalmanova diskografie čítá sedmnáct autorských desek a sedm výběrů. Na 250 písní, z nichž mnohé zlidověly, naváže kolekce nová, nesoucí název "Cestující muž". Vyjde ve spolupráci s hnutím Folk žije! taktéž 20. března. Jeho prostřednictvím Žalman přibližuje hudbu mladým generacím a pomáhá s hledáním nových mladých talentů folkové muziky.

Veškeré informace ohledně Žalmanových koncertů a ostatních letošních aktivit lze nalézt na www.folkzije.cz nebo www.zalman.cz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY