Billy Gibbons ze ZZ Top nahrál skvělou sólovku "Perfectamundo" plnou kubánských a latinských rytmů

13.01.2016 08:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Billy Gibbons je známý především jako jeden z těch dvou vousáčů z legendárních ZZ Top. Během přestávky své domovské skupiny se rozhodl nahrát sólové album, kde upustil uzdy své fantazie. Výsledkem je žánrově pestrá a od hudby ZZ Top hodně odlišná nahrávka.
8/10

Billy Gibbons & The BFG's - Perfectamundo

Skladby: Got Love If You Want It, Treat Her Right, You're What's Happenin', Baby, Sal Y Pimiento, Pickin' Up Chicks On Dowling Street, Hombre Sin Nombre, Quiero Mas Dinero, Baby Please Don't Go, Piedras Negras, Perfectamundo, Q-Vo
Vydáno: 04.12.2015
Celkový čas: 38:56
Vydavatel: Bertus
Billy Gibbons je respektovaným hudebníkem. Známý vášnivý sběratel kytar a aut má svůj nezaměnitelný styl jak vizuální, tak i hudební. Těžko si ho představit jinak než s dlouhými vousy, tmavými brýlemi a s velkým nablýskaným veteránem. Ikonický pětašedesátiletý muzikant spojil takřka celou svou kariéru právě se ZZ Top. Ti jsou vlastně takovým světovým unikátem, neboť všichni tři jsou původními členy. Gibbons kromě celoživotního hraní se ZZ Top přispíval hostovačkami na desky kapel jako Queens Of The Stone Age, Revolting Cocks či naposledy na nahrávku bluesového velikána Buddyho Guye. Rok před založením ZZ Top ještě stačil vydat debut se skupinou The Moving Sidewalks, se kterou odehrál v roce 2013 vzpomínkový koncert.

Se sólovým materiálem však čekal až do letošního roku, kdy vychází jeho debutová deska "Perfectamundo". Hudebník ji nahrál spolu s doprovodnou kapelou pod názvem Billy Gibbons & The BFG's. Kdo by však čekal jižanský rock ve stylu ZZ Top, nemohl by se více plést. S hard rockem má jeho novinka pramálo společného. "Perfectamundo" je totiž opravdu žánrově barevnou kolekcí všemožných stylů od boogie přes hip-hop, jazz, blues až po latinu. Nejblíže má však hudba Billyho Gibbonse ke kubánské či karibské world music.

Volba Billyho stylových choutek je překvapivá, ne však tolik jako skutečnost, že nahrávka skutečně funguje. Až posluchač zapomene, že autor je ve skutečnosti slavný rocker. Nejcharakterističtější písní je "Treat Her Right". Pokud vás zaujme tahle pecka v rytmu kubánských rytmů, pak si i ty další dozajista zamilujete.

Co "Perfectamundu" rozhodně nelze upřít, je velká porce originality. Všechny bohatě sycené příměsi jsou do sebe napasovány přirozeně a s velkým skladatelským nadhledem. Není pochyb, že tahle deska vznikla především z velké lásky k dotyčné hudbě a pro radost jejího stvořitele. Jednotlivé písně jsou skutečně přehlídkou instrumentálních a žánrových hrátek. Taková šestiminutová "You're What's Happenin', Baby" je prvotřídní muzikální záležitostí. Kde jinde byste slyšeli tohoto vousáče tak zdárně rapovat? A fakt mu to jde na výbornou! Jedním z vrcholů je i taneční beatová "Sal Y Pimiento", opěvující slavnou restauraci, i španělsky zpívaná pohodovka "Quiero Mas Dinero".

Na "Perfectamundo" se Billy prezentuje nejen jako skvělý skladatel (ačkoliv většinu písní napsal se spoluhráči), zpěvák a kytarista, ale i jako hráč na různorodé perkuse a překvapivě baskytaru. Až vyvstává otázka, zda pro něj nejsou ZZ Top vlastně moc těsní.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY