Kultovní hardcore seskupení Suicidal Tendencies se 27. ledna 2016 vrátí do Prahy jako předskokan Slipknot

16.11.2015 18:31 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Slipknot zveřejnili jméno předkapely, která jim zahřeje pódium 27. ledna v O2 areně. Prostor dostanou Suicidal Tendencies. Vstupenky v cenovém rozmezí od 990 do 1350 Kč lze zakoupit v síti Ticketportal.

Kapelu založili zpěvák Mike Cyco Muir již v roce 1982. Debutové album, na kterém Muir & spol. dokonale zkřížili punk-rockovou jednoduchost s thrash-metalovou hutností, se stalo jedním ze základních kamenů stylu zvaného hardcore. Suicidal Tendencies vlastně vytvořili celý trend - spojili punk-rock se skateboardingem a způsobili první odklon punkerů od ocvočkovaných bund, úzkých nohavic, čír a martensek k mikinám s kapucí, kšiltovkám, šátkům, kapsáčům, plátěnkám a peněženkám na řetězu.

Kapela za třináct let existence od roku 1982 až do rozpadu v roce 1995 dosáhla maxima - především těžila ze skvěle vyprodukovaných alb, jichž dokázala na celém světě prodat milióny kopií. "Join The Army", "How Will I Laugh Tomorrow...", "Lights Camera Revolution", "The Art Of Rebellion" a "Suicidal For Life" jsou považována za naprostou klasiku jak příznivci hardcore, tak metalu i crossoveru.

Suicidal Tendencies jsou rovněž zřejmým příkladem amerického snu, co se týče muzikantské kariéry: z podceňovaných a téměř opovrhovaných punkerů z latinsko-amerických a míšeneckých rodin z chudé Venice Beach se staly uznávané a žádané osobnosti - bubeník Josh Freece hrál později ve Vandals, Guns‘n Roses, Devo nebo s Robem Zombiem, další bubeník Jimmy De Grasso např. v Megadeth. Kytarista Rocky George působil v Infectious Grooves a Cro-Mags, a baskytarista Robert Trujillo dokonce u Ozzyho Osbourna a dodnes hraje v Metallice.

Po čtyřech letech nečinnosti kapely se Muir rozhodl - částečně i pod vlivem neúspěchu svého sólového projektu Cyco Miko - Suicidal Tendencies obnovit. Z původní sestavy zbyl ještě doprovodný kytarista Mike Clark, zbytek vytvořili mladí nadšenci z Muirova okolí. Výsledkem byla dvě překvapivě našláplá alba "Freedumb" (1999) a "Free Your Soul And Save My Mind" (2000) - vzhledem k tomu, že byla vydána a distribuována na malých nezávislých značkách, se ale mnohde příliš nerozšířila.

Své jedenácté studiové album vydali pod názvem "13" v roce 2013 a jde o první nahrávku kapely, na které se podílel kytarista Nico Santora a bubeník Eric Moore, ale i basista Steve Brunner. Mimo jiné byli do studia pozváni i zakládající členové Suicidal Tendencies - Mike Clark, Ron Brunner, Dave Hildago, Josh Paul a Tim Rawbiz Williams.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY