Zella Day, nebo Lana Del Rey? Mladá Američanka na debutu "Kicker" umí být i sama sebou

31.10.2015 12:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Dvacetiletá zpěvačka z Arizony si sice sama vydala před sedmi lety album "Powered By Love", ale za skutečný debut lze s klidným svědomím považovat až novinku "Kicker". Pro fanoušky Lany Del Rey či indie popu všeobecně se nepochybně stane velmi oblíbenou položkou v přehrávači.
7/10

Zella Day - Kicker

Skladby: Jerome, High, Ace Of Hearts, 1965, East Of Eden, Hypnotic, Mustang Kids, The Outlaw Josey Wales, Jameson, Shadow Preachers, Sweet Ophelia, Compass
Vydáno: 29.6.2015 (30.10.2015 fyzicky v Česku)
Celkový čas: 38:10
Vydavatel: Universal
Zella Day Kerr, jak zní její celé jméno, je pro našince zajímavá nejen svým krásným sametovým, lehce tajemným hlasem, ale i skutečností, že má české kořeny. Její debut "Kicker" má však ryze americký zvuk, jehož inspiraci zpěvačka hledala s velkou pravděpodobností u Lany Del Rey. Podobnost se slavnou kolegyní je mnohdy snad až příliš výrazná, přesto je téměř povinností věnovat tomuto zjevnému talentu pozornost. Aktuální novinka je totiž i přes drobný neduh, který však trápí nejednu mladou interpretku, ohromně silným uměleckým zážitkem.

S trochou nadsázky lze říct, že "Kicker" je víc Lana Del Rey než Lanin "Honeymoon". Nebylo by to však úplně fér, neboť inspiračních zdrojů načerpala Zella Day pro svou desku mnohem víc. V klidnějších skladbách se mladá Američanka podobá jiné talentované rodačce Banks, v těch svižnějších, barvitějších zase třeba Lorde. Především je na debutu ale patrný působivý rukopis samotné autorky.

Zella Day i přese všechny zjevné inspirace dokázala vytvořit desku, která v indiepopové konkurenci jednoznačně uspěje. Ať už díky svému líbivému hlasu, který i přes citlivý a jemný projev dokáže působivě rezonovat v uchu posluchače, tak i zásluhou obdivuhodného songwritingu samotné interpretky. Day má totiž prsty ve všech textech na nahrávce. Pokud zvážíme její nízký věk, pak je výsledek neuvěřitelně vyspělým dílem. Někdy se Day vyjadřuje abstraktněji, jindy odhaluje jednoduché příběhy. Všechen její rukopis má však společnou mrazivou atmosféru se závanem nostalgie bez zbytečného patosu.

Po hudební stránce přichází vrchol nahrávky přibližně v její polovině. Lehce taneční "Mustang Kids" s hostujícím raperem Baby E chytne a nepustí. Podmanivý vokál Zelly Day zde až překvapivě připomíná Mette Lindberg z The Asteroids Galaxy Tour. Podobnost barvy hlasu i výrazu, ať čistě náhodná, je ohromující. S hledáním dalšího hitu nemusíme daleko. Hned následující "The Outlaw Josey Wales" prodchnutá pravou americanou, láká svou půvabnou atmosférou k dalším a dalším poslechům. Taková "Sweet Ophelia" by se zase krásně vyjímala na "Born To Die" Lany Del Rey. Podobné to má i nejvýraznější balada debutu, píseň "High". Když se Zella do toho v refrénu opře, regulérně mrazí v zádech. Právě v "High" v plné kráse odhaluje, jakou hlasovou a interpretační silou disponuje. Chybou by bylo nezmínit i melodicky chytlavou "Hypnotic", která patří k jednomu ze singlů a jako velká část dalších písní z desky má svůj vlastní klip umístěný na YouTube.

Zella Day na debutu neskrývá inspirace, ale dokázala jim vtisknout svůj výraz natolik umně, že jí to snadno odpustíte. "Kicker" je album, které může oslovit napříč mainstreamem i alternativněji laděné publikum. Pakliže byste od dvacetileté zpěvačky čekali rádoby rebelskou popinu typu Miley Cyrus, Demi Lovato či Charli XCX, pak jste se nemohli více splést. Day nahrála vyzrálé album, které snese nejpřísnější měřítka. A my vítáme zajímavé nové jméno na popové scéně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY