Podzimní melancholie se Sóley a Fiordmoss

29.09.2015 15:56 - Jaroslav Hrách | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Páteční večer v pražském MeetFactory zpříjemnila islandská zpěvačka Sóley Stefánsdóttir. Do klubu zavítala již podruhé a tentokrát nám představila svou poslední nahrávku "Ask The Deep". Předskakovala jí česko-norská kapela Fiordmoss, která návštěvníky klubu velmi překvapila.

Live: Sóley

místo: MeetFactory, Praha
datum: 25. září 2015
support: Fiordmoss
Fotogalerie

Fiordmoss, Meetfactory, Praha, 25.9.2015
© Adam Hencze / musicserver.cz
Zdá se, že Češi mají islandskou hudbu rádi. Colours of Ostrava nám ji servíruje snad každý rok. Letos to byla všemi opěvovaná Björk a nový objev Vök, starší ročníky nabídly jména jako Emilíana Torrini či Sigur Rós. Pozornost si však zaslouží i zpěvačka a multi-instrumentalistka Sóley Stefánsdóttir, která k nám zavítala již podruhé. Opět si pro své vystoupení vybrala smíchovský klub MeetFactory a do chladného podzimního počasí si přichystala pomalé melancholické skladby ze své poslední desky "Ask The Deep".

Přiznám se, že jsem o česko-norské kapele Fiordmoss, která Sóley předskakovala, do pátečního večera vůbec neslyšel. Přitom jsou původem z Brna, v roce 2012 se stali objevem roku prvního ročníku hudebních cen Vinyla a následně se přesunuli do Berlína. Když jsem se po dlouhém čekání ve frontě před klubem dostal dovnitř (což se mi v MeetFactory nestává zrovna často), jejich vystoupení mě po prvních pár minutách opravdu velmi příjemně překvapilo.

Sóley, Meetfactory, Praha, 25.9.2015
© Adam Hencze / musicserver.cz
Fiordmoss hrají elektronickou hudbu říznutou temným indie-popem. Díky výraznému ženskému vokálu Petry Hermanové zněli živelně a energicky, což byl v porovnání s následující Sóley příjemný kontrast. Troufám si tvrdit, že jsem nebyl jediný, koho jejich hudba uchvátila, bouřlivý potlesk po každé odehrané skladbě toho byl jasným důkazem.

Sóley Stefánsdóttir nejenom, že dělá cool hudbu, ale ona i dbá na svou cool (hipsterskou) vizáž. V pátek si na sebe vzala typický severský svetr v kombinaci s velkými brýlemi. Vystoupení odstartovala skvělou skladbou "And Leave" z debutové desky "We Sink", což byla na začátek skvělá volba. Následně představila pár nových skladeb jako "Devil, "Halloween" či "Ævintýr". Občas se některé příliš pomalé tracky slévaly dohromady, ale nikdy to netrvalo tak dlouho, aby koncert začal nudit. Zpěvačka nezapomněla ani na jeden ze svých nejlepších singlů "Pretty Face", který publikum přijalo velmi vřele.

Sóley, Meetfactory, Praha, 25.9.2015
© Adam Hencze / musicserver.cz
Sóley si během koncertu mezi písněmi párkrát zavtipkovala, zmínila se, že se nedávno vdala, a také se vyfotila s návštěvníky klubu kvůli fotce pro maminku. V samém závěru se po velkém potlesku vrátila na pódium, tentokrát už však bez kapely, chopila se ležící kytary a odehrála na ní poslední skladbu.

Sečteno, podtrženo, Sóley odehrála poctivý melancholický koncert se vším všudy a několikrát úspěšně rozesmála publikum. Příjemným bonusem bylii Fiordmoss, kteří svou hudbou opravdu příjemně překvapili.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY