Please The Trees v USA natočili svou nejsyrovější desku. Vyjde již v září

21.08.2015 15:47 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Nové album Please The Trees klepe na dveře. Nese název "Carp" a kapela jej neplánovaně natočila během svého třetího amerického turné, na které vyrazila loni v zimě. Poté, co jí ze šňůry vypadly dva koncerty, operativně zamířila do detroitského studia High Bias, kde je již čekal pečlivě připravený Chris Koltay, muž činu, s nímž v minulosti spolupracovala celá řada spřátelených umělců Please The Trees, ať už Akron/Family, Swans nebo Father John Misty. Shoda náhod by ale nepřinesla ovoce v podobě novinkové desky, aniž by byl po ruce nový materiál. Ten naštěstí Havelka a spol. již měli secvičený dost na to, aby nahrávku vysekli během pouhých dvou dnů ve studiu. Co chybělo, dopsalo se na místě.

"Vše se jelo naživo, v jedné místnosti bez sluchátek, maximálně dvakrát, žádné piplání. Odjížděli jsme odtamtud a ani jsme si to neposlechli. Netušili jsme ještě vůbec, že máme desku," popisuje Václav Havelka, s jakou opouštěli Detroit. Štěstí ale provázelo Please The Trees až do New Yorku. Na koncert v místním klubu kapela přizvala básníka Stevea Dalachinskeho, zvyklého na doprovod muzikantů, který se nakonec uvolil nejen ke čtení, ale také ke společné improvizaci. Budoucí "Carp" v tu chvíli bylo kompletní (výsledek improvizace se nachází na cédéčku jako bonusový track).

O co spontánněji deska vznikla, o to déle čekala na vhodný okamžik k oficiálnímu vydání, a to zejména z důvodu vytížení Václava Havelky společným projektem s Martinem Tvrdým. Nyní už je release date známý. Album vyjde 21. září 2015 u nezávislého labelu Startastic a křtít se bude pod širým nebem v Karlíně den nato. Již tento týden nicméně v Praze na Stalinu proběhla veřejná poslechovka, která potvrdila předpoklad, že jde nejsyrovější nahrávku v historii Please The Trees. Pro fanoušky dosavadní diskografie tak možná bude velkým překvapením, kdo však v posledních dvou letech kapelu registruje také naživo, rozhodně ocení, jak věrně se podařilo přenést specifickou atmosféru koncertů zkušené kapely na záznam.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY