Šestnácté studiové album Iron Maiden vyjde již začátkem září

30.06.2015 07:30 - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Fanoušci legendární britské heavy metalové kapely Iron Maiden by měli zpozornět a ve svých diářích si zakřížkovat čtvrtý zářijový den. To se na trhu objeví v pořadí šestnácté studiové album s názvem "The Book Of Souls".

Deska byla natáčena v druhé půlce loňského roku v pařížských Guillame Tell Studios, kde muzikanti zhruba před patnácti lety točili i úspěšnou "Brave New World". O produkci se tradičně postaral Kevin "Caveman" Shirley, který stojí za většinou jejich desek. Dokončovací práce proběhly již letos v lednu. Kapela se ale rozhodla vzít ohled na zdravotní stav zpěváka Bruce Dickinsona, jenž se zotavoval po boji s rakovinou, a nahrávku vydává až nyní, kdy je frontman údajně již v pořádku a je schopen se plně zapojit do poslední fáze příprav a následné propagace.

"The Book Of Souls" se od minulých počinů ale liší. Iron Maiden totiž poprvé v historii vydají studiové dvojalbum. Novinka obsahuje sice jen jedenáct skladeb, jejich celková stopáž ale přesahuje devadesát minut. Většinovým autorem je tradičně baskytarista Steve Harris. Ten se podílel na sedmi písních, hned dva songy však složil sám Dickinson. Kredity na zbývající dvojici v tracklistu jsou připsány duu Dickinson/Smith a vizuální koncept měl v rukou opět Mark Wilkinson, s nímž kapela spolupracovala v minulosti taktéž již několikrát.

"Vybavilo se nám množství vzpomínek, hned jsme se tam cítili jako doma. To místo má pořád stejně magickou a velmi inspirativní atmosféru," uvádí k natáčení v Paříži Dickinson a Harris dodává: "Rozhodli jsme se desku udělat jinak než obvykle. Většinu skladeb jsme zachytili hned, jak jsme je složili, aby zůstaly čerstvé. Nemůžeme se dočkat, až je uslyší naši fanoušci."

Deska "The Book Of Souls", kterou si fandové mohou již předobjednat na oficiálním webu kapely, má prozatím potvrzené tři fyzické formáty - standardní dvojalbum, limitovanou dvoudiskovou deluxe verzi s výpravným obalem a komplet tří vinylů. K dispozici bude rovněž ve dvou digitálních verzích (hi-res 24bit a standard 16bit/44.1 kHz).

Kompletní tracklist bude vypadat takto: CD1: If Eternity Should Fail, Speed Of Light, The Great Unknown, The Red And The Black, When The River Runs Deep, The Book Of Souls.
CD2: Death Or Glory, Shadows Of The Valley, Tears Of A Clown, The Man Of Sorrows, Empire Of The Clouds



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY