Radůza zpívá a píše o lidských bitvách. Její chansonetto vyjde v květnu

01.04.2015 13:59 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Je to teprve rok, co vydala Radůza svou úspěšnou deskou "Gaia", která se velmi dobře prodávala, přesto už se fanoušci české písničkářky mohou těšit na nový materiál. Tentokrát se ale nebude jednat o klasické čistě hudební album, ale o jakýsi knižní muzikál, kterému sama muzikantka říká chansonetto. Kniha povídek a CD s písničkami k nim vyjdou v květnu pod názvem "Marathón - příběh běžce".

Radůza - Marathón - příběh běžce
© facebook interpreta
"Přemýšlela jsem, jak nový literárně hudební útvar nazvat, a napadl mě název chansonetto, který spojuje šanson a romaneto a to, myslím, vystihuje formu nového projektu. Podnětem ke vzniku je pocit bezmoci nad vzrůstajícím násilím ve světě, nad nepoučitelností člověka a to právě v době sedmdesátého výročí konce 2. světové války," vysvětluje tématiku chystaného ojedinělého díla.

Autorka popisuje příběh člověka, který v různých podobách prochází bitvami napříč staletími. Vyprávění začíná bitvou u Marathónu, snad proto onen název "Marathón - příběh běžce". Před čtenářem-posluchačem se odvíjí lidský osud jako dlouhý běh, během něhož lidská bytost bojuje se svými slabostmi a touhami, ale především dochází k poznání. Dějová osa končí na přelomu let 1945/46 v Sudetech, kde vrcholí jeho humanistické a protiválečné vyznění. Projekt vychází k sedmdesátému výročí konce druhé světové války, jako připomenutí toho, jak bolestné jsou ztráty bez ohledu na to, na které straně bojové linie se nacházejí.

Novinka vyjde jako balíček zahrnující CD a knihu symbolicky 8. května pod zpěvaččiným vlastním vydavatelstvím Radůza Records, o distribuci se postará Supraphon. Milovníci mluveného slova se dočkají i audioknihy, na kterou Radůza namluví všech šestnáct povídek.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY