Ne-Yo má na "Non-Fiction" pár pěkných singlů, skóre mu však kazí přehnané množství balad

02.04.2015 08:00 - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Ne-Yo se po třech letech nečinnosti vrátil na trh s šestou řadovkou "Non-Fiction". Na ní se pětatřicetiletý rodák z Las Vegas snaží vyprávět poměrně jalový příběh o lásce, sexu a zklamání. Jeho texty je však lepší příliš neanalyzovat a soustředit se raději na melodie. Těch příjemných by se totiž pár našlo.
6/10

Ne-Yo - Non-Fiction

Skladby: Non-Fiction (Intro), Everybody Loves/The Def Of You (Interlude), Run (feat. Schoolboy Q)/An Island (Interlude), Integrity (feat. Charisse Mills), One More (feat. T.I.), Time Of Our Lives (feat. Pitbull), Who's Taking You Home, Coming With You, Let You What... (Interlude), Take You There, Good Morning/Gon' Ride (Interlude), Make It Easy, Money Can't Buy (feat. Jeezy), Religious/Rachet Wit Yo Friends (Interlude), She Knows (feat. Juicy J), She Said I'm Hood Tho (feat. Candice), Story Time, Why, Congratulations
Vydáno: 13.2.2015
Celkový čas: 63:57
Vydavatel: Universal
Ne-Yo už asi vyšel z módy. Jak jinak si totiž vysvětlit, že zatímco mezi lety 2006 - 2008 platil hlavně díky producentskému duu Stargate za neomylného hitmakera, v posledních letech to s ním jde od desíti k pěti? Určitá míra okoukání byla znát už na předchozí sbírce "R.E.D.", která až na "Let Me Love You (Until You Learn To Love Yourself)" nevyprodukovala žádný pořádný hit, ale i novinka "Non-Fiction" vychází vlastně bez jakýchkoliv očekávání a pozornosti. Jako by už od Ne-Ya nikdo nic nečekal. Oprávněně?

Poslech novinky napovídá, že ano. Shaffer Chimere Smith se i tentokrát drží svého zamilovaného r’n’b a na devatenáctistopé kolekci nabízí dvanáct v zásadě průměrných balad, což je na jednu desku opravdu neskutečně ubíjející množství. Balady přitom bývaly Ne-Yovou silnou stránkou, vzpomeňme například na "She Got Her Own", "Go On Girl", "Part Of The List" nebo průlomovou "So Sick". Nejnovější reinkarnace zpěvákova trápení s láskou je ale vlažná jak v případě "Run/An Island", tak v "Integrity" nebo třeba v "One More", v níž hostuje T.I.. A i když v nich Ne-Yo skučí a kňučí, co mu to jen jeho falzet dovolí, zní v nich chladně, nudně a bez emocí. Jednoduše řečeno, najít si mezi baladami skladbu, která vás chytne za srdce, není v případě "Non-Fiction" úplně snadné.

Oživení přichází až s šestou "Time Of Our Lives", kde se zpěvák po čtyřech letech od megahitu "Give Me Everything" setkává s Pitbullem. V Miami narozený rapper se sice opět drží svých oblíbených témat "Párty celou noc", "Zatřes tím zadkem" a "Byl jsem všude a zažil všechno", ale v kontextu nálady celé kolekce lze roztančený singl kupodivu přičíst mezi klady.

Následující "Who’s Taking You Home" leží někde mezi baladou a další taneční peckou, do níž se ve svém závěru překlopí, a i když ani to není kdovíjaká extratřída (koneckonců za ní stojí David Guetta), dá se spolu s další trojicí singlů (saxofonem zdobená "Coming With You", houpavá "Money Can’t Buy" a gospelem ovlivněná "Religious/Rachet Wit Yo Friends") považovat za to zajímavější, co texty o lásce a sexu naplněná "Non-Fiction" nabízí.

Nepočítáme-li úspěšnou spolupráci s Pitbullem, spásným hitem nahrávky se mohla stát trapová "She Knows", kde podobně jako v "Dark Horse" Katy Perry hostuje Juicy J. Zmíněný kousek překonává ostatní skladby rozdílem třídy a je s podivem, že se v Americe nedočkal odpovídajícího proma. Tohle je totiž hit, který by Ne-Ya mohl bez problému katapultovat opět do středu zájmu.

Předchozí "R.E.D." trpělo roztříštěností, kdy se mezi sebou míchaly jak taneční a elektronické kousky ve stylu Calvina Harrise, tak pomalé a rozvážné skladby znějící jako z repertoáru Ushera, Chrise Browna či The Weeknda. Novinka sice, snad i díky pokusu o jakousi koncepční ucelenost, drží pospolu o trochu lépe, zároveň ale často sklouzává k monotónní jednotvárnosti, která se nahrávkou táhne jako zaschlá žvýkačka.

"Non-Fiction" není vyloženě mizerná deska a zvláště singly ji v lehkém nadprůměru udrží, ale jak konkurence v podobě Charlie Wilsona, Omariona, Ushera, Guye Sebastiana či Trey Songze, tak Ne-Yo sám má ve svém repertoáru tolik dobrých písniček, že se tím stačí probrat a naleznete hitovky, kterým nic z "Non-Fiction" nebude sahat ani po paty. Tak hurá do toho.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY