coldplayovskými kytarami - musicserver.cz">

Mumford & Sons v novince "Believe" zahodili banjo, místo něj přicházejí s coldplayovskými kytarami

10.03.2015 13:22 - Vojtěch Drobík | foto: facebook interpreta

Potřebu načerpat nové síly a inspiraci pocítila folková parta Mumford & Sons již před nějakou dobou. A jak se zdá, téměř roční únik z hudebního světa jí více než prospěl. Čtveřice z Londýna na začátku března ohlásila vydání třetího alba "Wilder Mind", přičemž s ničím neotálela a do světa vyslala rovnou pilotní singl "Believe", který překvapil nejednoho zarytého fanouška. Mumfordi, proslulí brnkáním na banjo, poslali svůj typický hudební nástroj k vodě a místo něj si začali hrát se syntetizátory a elektrickými kytarami.

Ať již novinka "Believe" připomíná více či méně tvorbu krajanů z Coldplay, držitelům Grammy za album roku ("Babel") změna bez okolků prospěla. Razantní podíl na tom má James Ford, s nímž se při nahrávání nového materiálu dalo kvarteto do kupy. Čerstvý vzduch ve stereotypním (neplést si s méně kvalitním) mumfordském kumbálu díky britskému muzikantovi, jenž měl v minulosti prsty například v posledním albu Jessie Ware, vyzvedává singl do dynamických atmosférických výšin, ve kterých se kapela pohybuje natolik sebejistě, že jí nový kabát sedí jako ulitý a těžko bychom na něm hledali povolený šev. Ta tam jsou také složité metaforické texty, místo nich před námi stojí, ač prostý, tak vtahující slovní obsah.

Zdali se celá nová studiová deska ponese na stejné vlně vzrušujících zvukových změn, se dozvíme již 4. května, kdy se "Wilder Mind" dostane do hudebních obchodů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY