Martin Gore vydá na konci dubna instrumentální album "MG"

03.03.2015 08:11 - Dan Hájek | foto: mute.com

Fanoušci Depeche Mode dostanou již brzy jedno pečlivě chystané překvapení - Martin Gore vydá další sólovku, bude to však mít jeden háček - bude se jednat o čistě instrumentální album. "MG", jak se nahrávka bude jmenovat, vyjde 27. dubna a její koncept bude vycházet ze společného projektu s Vincem Clarkem VCMG, kdy tito pánové před třemi lety vypustili zdařilou techno kolekci dle svého gusta. Samotné natáčení "MG" začalo v závěrečné fázi turné k depešácké desce "Delta Machine", tedy zhruba loni touto dobou. Zbytek intenzivního natáčení proběhlo v jeho domácím studiu v Santa Barbaře; Martin však oproti "Ssss" slibuje přece jen jiný zvuk.

Jeho instrumentálky často vycházely jako b-strany singlů Depeche Mode a aby symbióza zůstala zachována, vše vyjde označeno jen jeho iniciály. Prý se dočkáme elektronických rovin na pomezí křehkých ambientně zahalených skladeb v duchu Angela Badalmentiho a konče někde u pulsujících, industriálně laděných experimentů. "MG" má prezentovat i jakýsi soundtrack k imaginárnímu filmu, jehož děj si sami dotvoříte.

Můžeme tedy vyhlížet nálož elektronické muziky (dá se předpokládat, že Gore hojně laboroval i s oblíbenými analogovými syntenzátory) ve filmovém duchu a s přesahem kamsi do sci-fi sfér. "Jako skladatel jsem si vědom síly slova," vysvětluje Martin a dodává: "Zvlášť, když jsou vedle sebe ve správné sounáležitosti s akordy a melodiemi. Jsem si ale také jist nábojem hudby samotné a v ní ukrytých emocí, které mohou být vytvořeny pomocí shluku atmosfér, a to je to, co jsem vlastně chtěl zachytit s tímto projektem."

Album "MG" doputuje do obchodů 27. dubna a přinese těchto šestnáct položek: Pinking, Swanning, Exalt, Elk, Brink, Europa Hymn, Creeper, Spiral, Stealth, Hum, Islet, Crowly, Trysting, Southerly, Featherlight, Blade. Jako prvotní návnada byla vybrána melancholicky vyhlížející kompozice "Europa Hymn", jež byla umístěna na Soundcloud labelu Mute, který desku vydá.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY