Rádiovější než hlava

05.06.2002 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Tímto nesmyslným titulkem chci naznačit, že debut kapely The Cooper Temple Clause "See This Through And Leave" může leckomu připomenout hvězdné Radiohead. Když pominu rozdíly (a je jich dost), vyznívá z titulku také srovnání. A snad je z něj jasné, že tady se děje něco moc dobrého.
9/10

The Cooper Temple Clause - See This Through And Leave

Skladby: Did You Miss Me?, Film-Maker, Panzer Attack, Who Needs Enemies?, Amber, Digital Observations, Lets Kill Music, 555-4823, Been Training Dogs, The Lake, Murder Song
Celkový čas: 55:25
Vydavatel: BMG
Britský hudební tisk má rád škatulku "objev roku", ve své neustálé snaze najít nové Beatles (či později Oasis) se tak předhání v označování té nebo té kapely jako zaručených nástupců slavné čtyřky. Když už ne a ne najít nové Beatles, je také hodně módní hledat nové Radiohead, z čehož má jistě Tom Yorke radost, aspoň nebude cítit takový tlak na sebe a kolegy pokud jde o "nutnost" být "in". Proč tolik řečí okolo? Leckdo by mohl označit tuhle kapelu s divným jménem právě jako nové Radiohead. Při vší ošemetnosti takového srovnání mohu za sebe říci - ano, lze najít mnoho styčných znaků, ale podle mě jsou ještě zajímavější! Takové odvážné tvrzení (teď se nenosí kritizovat byť třeba jen uprdnutí (pardon) Yorka a spol.) by bylo vhodné něčím dokázat. Zkusím to slovy, ale teprve po mnohonásobném poslechu mi možná dáte za pravdu.

Obecný pocit je, že tahle kapela se opravdu nezatěžuje problémem příslušnosti k jednomu stylu. Ano, je to rock, ale s mnoha detaily patřícími jinam. Při jednořádkové recenzi bych za nejvýstižnější považoval text - "chcete-li slyšet celá devadesátá léta v britské rockové hudbě najednou, aby to mělo smysl". Tahle šestka (!) muzikantů totiž umí kytarově hlučit, riffovat i vytvářet atmosféru, rytmicky nahlédnout na "taneční" scénu, zjemnit náladu piánem, či organem, trubkou, ozvláštnit skladby samply či syntezátory. A k tomu si přidejte vokál, někdy lehce znuděný, jindy vyzývavý, ve vyšších polohách naléhavý, skoro až plačtivý (a je tady ten Yorke).

Není příliš účelné popisovat jednotlivé skladby, jen jako návnadu lze uvést, že v úvodní "Did You Miss Me?" se první půlka skladby nese v duchu triphopu typu Portishead, aby v druhé půli zrychlila, zdrsněla a připomněla indies z 90. let. Nechci z téhle kapely dělat bohy, ale jejich debut je opravdu zralé dílo. I když možná onen pověstný kus klacku tak důležitý pro Bubku či Sotomayera nastavili příliš vysoko a jejich další pokusy už budou jen horší, osobně od nich očekávám ještě víc. To srovnání s Radiohead berte hodně s rezervou, zrovna by tak mohla zaznít jiná jména (Muse, Suede...), ale The Cooper Temple Clause jsou při využití známých složek opravdu sví.

P.S: Za dlouhých zimních večerů se můžete pokusit pochopit název skupiny, mně se to nepovedlo. Možná vám pomohou stránky kapely.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY