Nenápadný půvab Custom Blue

06.06.2002 05:00 - Klára Vlková | foto: facebook interpreta

Smíchejte klasickou indie kytarovku ze začátku 90. let a ambientní a chill-outový zvuk dneška. Vyjde vám debutové album britské dvojice Custom Blue, které dostalo název "All Follow Everyone". Bere dech lehkostí, s jakou spojuje různorodé hudební vlivy a přitom vytváří novou a neopakovatelnou harmonii. Líbilo se už v Británii a bude se líbit i u nás.
8/10

Custom Blue - All Follow Everyone

Skladby: Now, So Low, Ionia, Structure, So Long Summer, Hazel's Groove, Keep It Down, One More Time, Sitting By My Stream, Breathe, In A Rut, Sun's Gone Away
Celkový čas: 56:11
Alex Pilkington a Simon Shippey se poprvé setkali ve škole. Když se po letech znovu viděli, oba je spojovala láska pro kytarovou hudbu 60. a 70. let a obdiv ke klasickým albům Neila Younga. Skupinu se jménem Custom Blue založili oficiálně v roce 1995 a o čtyři roky později si jejich dema "Sitting By My Stream" povšiml Ross Allen - hledač talentů firmy Island. Učarovala mu síla této v podstatě velmi jednoduché písně, která by v akustické verzi klidně mohla být dílem The Eagles, stejně jako The Verve nebo Led Zeppelin. Custom Blue zde představili jednu ze svých důležitých poloh - tu rockovou, která se blíží jejich mladickým ideálům. Stejnou vášeň však v sobě našli i pro moderní zvuk a technologie, jejich vzory se stali Massive Attack, Leftfield, Portishead nebo Air. Přitom jejich hudba není jasným odkazem na tu či kterou skupinu, ale svébytným mixem toho všeho.

Uplynuly další tři roky a na značce Island konečně vychází debutové album "All Follow Everyone". Písniček, které na něm najdete, je celkem dvanáct. Občas zní jako od staré kytarové party Cathrine Wheel, posmušilou náladou připomenou Spain s jejich albem "Blue Moods Of Spain", nelze nevzpomenout ani na výbornou desku "Laughing Stock" od Talk Talk. V hudbě Custom Blue se setkává raný ambient, soul a funk 60. a 70. let, psychedelický zvuk, moderní 90. léta, ale také silné pěvecké a hudební schopnosti obou hlavních protagonistů. Ve studiu jim se smyčcovými aranžmá pomáhala Caroline Daniel, s nahráním téměř všech živých basových linek si dali práci stájoví kolegové Morgan Zarate a Steve Spacek z projektu Spacek, Mark Tucker se vedle "technických" zvuků postaral také o produkci alba.

"All Follow Everyone" otevírá krátká instrumentální "Now", kterou následuje jedna z nejpovedenějších skladeb alba "So Low". Upoutá i "So Long Summer", balada "Hazel's Groove", stejně jako už zmíněná "Sitting By My Stream". Celkově Custom Blue obsáhnou několik poloh - od rychlejších kytarových písniček ("So Long Summer", "One More Time"), přes zádumčivé až depresivní songy typu Radiohead nebo Talk Talk ("Keep It Down", "In A Rut"), vlivy country ("Structure"), trip-hop (Hazel's Groove), až po dub ("Breathe"). Vzniká tak neotřelá kombinace zvuků, která si získává posluchače, aniž by se nějak podbízela.

Album "All Follow Everyone" neobjevuje neobjevené. Klene ale chytrý most mezi starým a novým a stává se neokázalým průvodcem po současné i minulé hudební historii. Nenápadná, ale o to více nápaditá deska, kterou britský tisk pasoval na jednu z hudebních událostí roku. Nelze než souhlasit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY