Ambientně folkoví Fink se po třech letech vrací do Prahy

13.12.2014 10:18 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Pod uměleckým jménem Fink už dvě dekády působí britský písničkář Fin Greenal, od roku 2006 doplněn o dva další dva spoluhráče. V začátcích kariéry vystupoval Greenal jako DJ a producent, brzy však začal tíhnout k folkové scéně, respektive její odnoži balancující na pomezí decentního blues, indie rocku a elektroniky, a vydal se po nové ose.

Projekt Fink nikdy nepatřil k čistokrevným folkovým záležitost a měl blízko k elektronice, které se v jeho tvorbě dostává patřičného prostoru. Právě záliba v ambientních polohách byla jedním z důvodů, proč se Fink na celých patnáct let usídlili u renomovaného labelu Ninja Tune, pod jehož křídly vydali celkem sedm studiových alb. Dosud zřejmě největší úspěch zaznamenal Fin Greenal se svým triem před pěti roky s deskou "Sort Of Revolution", vyzkoušel si spolupráci například s Andy Barlowem z Lamb nebo Bonobo, a získal přízeň u hvězdných fanoušků jako Radiohead (svého času veřejně podpořil hit "Q&A") nebo R.E.M., jejichž song "The Apologist" z alba "Up" odehrál několikrát živě.

Nyní Fink přichází s čerstvou studiovkou "Hard Believer", která byla uvedena stejnojmenným singlem na jaře letošního roku. Album, na kterém se producentsky podepsal Billy Bush, dohlížející na zvuk alb kapel jako Garbage nebo Foster The People, a které se umisťuje na předních příčkách hitparád v Evropě i USA, přijedou Fink představit také českému publiku. Společně s kolegy z kapely, baskytaristou Guyem Whittakerem a bubeníkem Timem Thornonem, dorazí po třech letech, 17.února 2015, do pražského klubu MeetFactory. Předprodej vstupenek byl již zahájen, v rámci něho jsou lístky na koncert k dostání za 390 Kč, na místě v den konání události pak připlatíte o sto korun více.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY