Ondřej Ruml nazpíval písničky Osvobozeného divadla, chystá i koncertní křest

30.09.2014 15:25 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Ondřej Ruml - Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha
© facebook interpreta
Zpěvák, hudebník a někdejší finalista první řady X Factoru Ondřej Ruml sáhl na svém druhém albu do české hudební historie a spolu s výtečnými muzikanty nahrál a nazpíval písně Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Nové album jednoduše nazvané "Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha" očekávejte na pultech obchodů 10. října.

Ondřej Ruml a jeho hudební přátelé, kterými jsou pianista Matej Benko, bubeník Pavel Zbořil, kontrabasista Rasťo Uhrík, trumpetista Miroslav Hloucal a saxofonista Radek Zapadlo, se rozhodli dát písničkám novější zvuk. Přitom ale zachovali jejich jazzový ráz, kterým je Ježkova tvorba pověstná.

Ruml k tomu poznamenává: "Ten nápad byl ve mně už dlouho. Už na konzervatoři, kde jsem s těmi písněmi přišel do styku asi nejvíc, jsem si říkal, že by nebylo od věci natočit je, jak se říká, s malou partou. Nechtěli jsme písně nijak zásadně měnit. Je ale pravda, že Matěj Benko i Míra Hloucal, kteří mi pomáhali s aranžemi, měli někdy takovou fantazii, že se nedalo couvnout. Vždycky jsme se ale snažili, aby hudba podpořila text".

Vedle již zmíněných muzikantů se na albu objeví také tři hosté. "Stonožku" s Ondřejem nazpíval Zdeněk Svěráka a na "Tři strážníky" si s Ondřejem zahráli Jiří Macháček a Ondřej Brzobohatý. Zdeněk Svěrák připojil na obal desky milou doušku a o albu mimo jiné napsal: "Nejedná se tady o pietní uctění odkazu, ale o vychutnávání. Zpívá se a hraje se na vysoké úrovni, je to moderní, je to vyznání a vzkaz dávným autorům: jsme z jiného století, ale srdcem se nelišíme."

Nedílnou součástí desky je i výpravný booklet s ilustracemi výtvarnice Báry Buchalové. Na jeho zadní straně najdete následující seznam písniček: Klobouk ve křoví, Tmavomodrý svět, Tři strážníci, Svítá, Potopa, Život je jen náhoda (intro), Život je jen náhoda, Kat a blázen, Stonožka, David a Goliáš, Nebe na Zemi, Šaty dělaj člověka, Ezop a brabenec.

Krátce po vydání alba, konkrétně 12. října, se odehraje i jeho křest. Ten proběhne v pražském Lucerna Music Baru od 21 hodin a vedle samotného křtu zde zazní i všechny písničky z alba naživo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY