Mark Lanegan Band se po třech letech vrátí do Prahy

22.09.2014 21:01 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Marku Laneganovi táhne na padesátku. Chystá se také vydat nové album nazvané "Phantom Radio". Bude to devátá deska, kterou vydává pod svým jménem, ale zkombinujte to s nahrávkami, na kterých se podílel - ať už s Isobel Campbell nebo Duke Garwoodem nebo jako padesátiprocentní člen Gutter Twins (se svým dlouholetým spolupracovníkem Gregem Dullim) nebo s legendární první Laneganovou kapelou Screaming Trees, a vyjde vám počet blížící se dvacítce. A pak je tu jeho hostování v Queens Of The Stone Age, předtím v Mad Season, superkapele z poloviny devadesátých let, kde hráli členové Alice In Chains, Pearl Jam a Screaming Trees. A to jsme vynechali jeho roli příležitostného zpěváka na deskách umělců, jako jsou UNKLE, Martina-Topley Bird, Moby, Soulsavers, Melissa Auf der Maur a Creature With The Atom Brain. Celkem se tak Mark Lanegan podílel na zhruba padesáti deskách.

Jeho debut "The Winding Sheet" (1990) vyrostl na troskách pokusu Lanegana a Kurta Cobaina natočit EP s bluesovými coververzemi. Laneganova verze Leadbellyho písničky "Where Did You Sleep Last Night" přežila (a byla jistým vzorem pro Cobaina a slavnou verzi této písně v podání Nirvany), ale teprve následující mistrovské album "Whiskey For The Holy Ghost" (1993) potvrdilo jeho pozici jako jedinečného umělce.

Uběhlo dalších deset let, než Lanegan přišel s deskou, která by se tomuto albu vyrovnala. Na "Bubblegum" (2004) povstal z mrtvých Screaming Trees a nadále horečnatě tvořil nové verze blues, částečně akustické, částečně elektrifikované, převážně produkované Alainem Johannesem, s celou škálou pomocníků (Josh Homme; PJ Harvey). Po dalších sedmi letech různých projektů definitivně čistý Lanegan vydal skvělé album "Blues Funeral" s vlivy krautrocku, který přidal novou strukturu do jeho melasovitého plátna temnoty.

Nové album "Phantom Radio" staví na stejných základech: produkoval ho Alain Johannes a Laneganův hluboký hlas zvěstuje pravdy pochmurné říše. "Viděl jsem krvácející nohy poutníků," zpívá Mark v "Judgement Time". "Viděl jsem celá topící se města, viděl jsem celé armády umírat." Věříte každému slovu - žádný jiný žijící zpěvák nemá hlas, který by byl takto schopen zvěstovat biblická znamení.

Mark Lanegan si kromě nové desky ale samozřejmě připravil i turné, při kterém odehraje jeden koncert také v České republice. Stane se tak 20. února 2015 v pražském Lucerna Music Baru. Koncert se uskuteční ve spolupráci se Scrape Sound. Vstupenky budou v předprodeji od 24. září. Na pražský koncert stojí v předprodejích goout.cz, Eventim, Ticketpro, Ticketportal a na webu musicbar.cz 450 Kč + poplatky, v pokladně LMB pak bez poplatku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY