Sharleen a její Texas v Paříži

10.05.2002 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Kapela Texas je sice téměř sóloprojektem zpěvačky Sharleen Spiteri, ale živý záznam "Paris" dává tušit, že to tak vypadá jen na povrch, kdežto uvnitř jsou plnohodnoutnou skupinou. Dévédéčko je navíc doplněno dvanáctkou videoklipů, rozhovorem a dalšími bonusovými materiály.
8/10

Texas - Paris

Celkový čas: cca 144 minut
Vydavatel: Universal
Texas jsou pro mě synonymem příjemného kytarového popu, který zní skvěle na rádiích, ale musí určitě znít výborně i na koncertech. Pokud jste stejně jako já kapelu živě ještě neviděli, vřele vám mohu doporučit dévédéčko "Paris", na němž si živých Texas užijete do sytosti a ještě k tomu nádavkem dostanete něco navíc.

Základním obsahem DVD je zcela logicky koncert kapely z Paříže. Tomu snad ani není co vytknout, pokud by vám ovšem nestačil zvuk ve stereu, Dolby 5.1 či DTS, patnáct písniček, skvělá atmosféra a jako vždy úchvatná Sharleen Spiteri. Kapela šlape jako hodinky, Sharleen zpívá jako o život (výborná je třeba akustická verze "So In Love In You", v níž sahá do výšek téměř neslýchaných). Jakkoli se patnáct skladeb a hodina a čtvrt na koncert může zdát málo, Texas jsou přece jen především singlovou kapelou, takže je to tak akorát, mimochodem setlist sestává z dvanácti hitů, dvou albových věcí a jedné coververze. Hit střídá hit a reakce publika jsou od začátku až do konce nadšené, ani se jim není co divit. Kromě celé kapely je na pódiu i DJ, který jednotlivé písničky ozvláštňuje scratchováním a podobně, moc příjemné. Velmi povedený je závěr koncertu, kdy po "Inner Smile", v jejímž klipu Sharleen ztvárnila Elvise, přijde na řadu předělávka právě jeho hitu "Suspicious Minds".

Bonusové materiály na DVD jsou poměrně obsáhlé a jiné kapely by z nich klidně udělaly další nosič. Najdete mezi nimi dvanáct videoklipů (všechny písničky byly zahrány i živě), velmi podařený rozhovor s Sharleen, který se netýká jen klasických otázek typu "jak skládáte", ale obsahuje i dost zábavných historek a názorů na showbusiness. Kladně hodnotím také skutečnost, že jakkoli koncert ani klipy nejsou vybaveny titulky, rozhovor ano, protože její skotská angličtina je sice poměrně roztomilá, ale dost nesrozumitelná. Poměrně zvláštní bonus přináší záznam písničky "Summer Son" z krátkého koncertu v londýnské Brixton Academy v únoru 2001, kdy Texas předskakovali Madonně (pokud si pamatujete na její šestiskladbový minikoncert, který přenášel přes internet Microsoft a vidělo jej několik milionů diváků). Na pódiu je totiž pouze Sharleen s akustickou kytarou a dva DJové za gramofony, což logicky přineslo hodně zajímavou verzi této skladby. Pro počítače je na disku přichystán ještě screensaver. Pokud budete stejně vytrvalí jako já, najdete i skryté bonusy. Na jednom fanouškovském webu jsem objevil jen zprávu bez bližšího vysvětlení, že jsou na DVD schované čtyři další tracky. Dva jsem našel, jsou to jakési videoklipy k živým verzím "The Guitar Song" a "Insane", ovšem další živé verze "Say What You Want" a "So In Love With You" jsem hledal marně, pokud jste byli úspěšnější, dejte vědět!

Dévédéčko Texas je poměrně vychytané, a i když by určitě nezaškodily titulky u koncertu a videoklipů, jinak na něm najdete snad vše, co může fanoušek kapely chtít. Pokud máte Texas rádi, není co řešit. Tohle DVD za ty prachy rozhodně stojí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY