Hostem další Smirnoff in da Bush bude Fabio

07.05.2002 17:33 - Klára Vlková | foto: facebook interpreta

Fabio
© facebook interpreta
Svou hudební kariéru Fabio začínal na londýnském pirátském rádiu Phase 1, kam se dostal původně jen na záskok. Hrál směs dubu, reggae, rare groove, soulu, jazzu, funku a hip-hopu. A setkal se zde také s dalším začínajícím DJem Grooveriderem, se kterým později hrál v Mendoza's v Brixtonu. Od té doby se datuje existence jejich DJského tandemu, který tvoří již více než deset let. Věhlas obou DJů se šířil a začátkem 90. let si zahráli na všech velkých rave parties jako Energy, Sunrise nebo Biology.

Původně hráli oba tvrdší techno a hardcore breakbeat, jejich sety se však pozvolna začaly měnit v prvotní jungle. Zatímco Grooverider se později začal pohybovat spíše v "temnějších" vodách drum'n'bassu, Fabio je všeobecně považován za DJe, kterému se do dnb podařilo vrátil funk a "učinit ho znovu sexy". Jeho styl je někdy označován za "inteligentní" a Fabio vždy nechává do svých setů pronikat jazz, soul a další melodické prvky. On a "Groove" dnes společně uvádějí pravidelnou rádiovou relaci na londýnském BBC Radio1.

Fabio také vlastní label Creative Source, na kterém v roce 2000 vydal kompilaci "Liquid Funk". Album vzniklo vlastně jako určitá "náplast" za to, že první nahrávky labelu vyšly v době, kdy tehdejší zvuk drum'n'bassu byl velmi temný: "Myslel jsem na všechny ty tracky, které vyšly a zapadly, protože to bylo zrovna v době, kdy se hrálo dost tvrdě a lidi něco jiného moc nezajímalo. Když je ale poslouchám teď, připadá mi, že se možná spíš hodí pro tuhle dobu. Tak jsme si řekli, že by bylo dobré udělat retrospektivu toho, co jsme vydávali v roce 1996," vysvětluje Fabio.

Jméno Fabia patří stále k těm žádaným a v sobotu 11. května ho budeme mít příležitost vidět a slyšet také my. V klubu Roxy na Smirnoff in da Bush ho doprovodí domácí DJové Ghonzales (spolu s MC Adrenalinem a Lindee), Babe LN a Touchwood. V chilloutu zahrají Ekumena DJs.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY