Daniel Landa si udělal další "Šmouhu" na své kariéře

03.09.2014 12:14 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Opona vyjíždí nahoru a na pódium znovu vstupuje šašek Žito 44, chcete-li Daniel Landa. S novou písní "Šmouha" se snaží nalákat fanoušky na podzimní "Žito Tour 2014" (23. listopadu Ostrava, 25. listopadu Pardubice, 27. listopadu Brno, 29. listopadu Praha). Novou písničku si tradičně napsal sám a doprovodnou kapelu sestavil ze samých es ve svém oboru: kytarové akordy vybrnkává Tomáš Vartecký, na bicí brejkuje Miloš Meier, piano a keyboard obsluhuje Karel Mařík a baskytarový part si vzal na starost Jakub Antl.

Hned ze začátku videa zamrazí. Černobílé záběry na hlavní postavu nás uvedou do doby před revolucí. "Klíčovým se stal rok 1988, kdy populární herec David Matásek založil spolu s Danielem Landou skupinu Orlík," říká komentátor a píseň se začíná pomalu rozjíždět. Jedná se o další z motivačních songů, které zpěvák poslední dobou vydává jak na běžícím pásu. Zcela nepokrytě pak přiznává návaznost na jeden z největších hitů své kariéry "Touha". Režisérem vizuálu se stal Filip Renč: "Danův záměr i snaha změnit se k lepšímu, využít naplno svůj životní potenciál a předávat lidem pozitivní energii jsou mi velice sympatické. Doufám, že to není naše poslední spolupráce."

Jenomže celkový pocit je velmi rozpačitý. V poslední době neustále omílané Landovy záliby v rallye, thajském boxu, plavání se žraloky či posouvání lidských možností jsou sice naprosto v pořádku, ale už je na čase, aby taky přišel s něčím jiným. S pořádným příběhem podobným třeba "Pozdravu z fronty", skladbou, která chytne za srdce a už nepustí. Poslední zpěvákovy výtvory prošuměly do ztracena. Uvízla vám snad v paměti verze Krylovy písně "Král a klaun"? Nebo skladba "Uruz"? Navíc Landa hudebně vyměkl. Přitom je kolem nás v poslední době stále více vážných námětů k napsání pořádně silného textu. Jenže jako by interpret v návalu ostatních aktivit neměl dostatek času na své hudební pokusy. Přitom potenciál v sobě jistě stále má. Je ale jen na něm, do jaké míry se hodlá věnovat hudební kariéře a do jaké chce žít ze zašlé slávy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY